Apple обвини стартъп, че ѝ краде инженери и тайни

Стартъп в “стелт” режим на име Rivos бе обвинен в съда, че краде инженери и търговски тайни от Apple (снимка: CC0 Public Domain)

Apple заведе дело срещу новостартираща компания в Маунтин Вю, Калифорния, наречена Rivos. За нея „ябълката“ твърди, че е откраднала инженери на Купертино, които от своя страна са изнесли тайни за дизайна на чиповете за iPhone.

„Rivos продължава да се прицелва в инженерите на Apple, като този месец има повече напускания“, се твърди в делото. Новостартиращата компания, която в момента описва себе си като фирма в „стелт“ режим, е наела повече от 40 бивши служители на Apple през последната година, твърди ищецът.

„Започвайки през юни 2021 г., Rivos започна координирана кампания за привличане на служители на Apple с достъп до информация, която представлява търговска тайна на Apple, относно дизайните (на чипове) на Apple“, гласи делото в САЩ.

По-голямата част от работниците, които са напуснали Apple и са се присъединили към новостартиращата фирма, са инженери по проектирането на компютърни и телефонни чипове, според иска.

Apple твърди, че криминалистичният анализ на устройствата, които служителите са върнали, преди да напуснат, показва, че са „взели“ информацията.

Под въпрос са компютърният чип M1 на Apple – проектиран и пуснат в края на 2020 г., отбелязвайки откъсването на фирмата от Intel – и чипът „A15“, използван в най-новите iPhone. Apple е вложила милиарди долари за разработването на чиповете, се казва в иска.

Rivos е основана преди година с цел да произвежда чипове, за да конкурира Apple, се твърди още в иска. Информацията, открадната и изнесена от служители на Apple, наети от Rivos, включва „част от най-чувствителната и ценна информация на Apple“, която „ще осигури значително, несправедливо предимство на Rivos при разработването на усъвършенствани… чипове“.

Засега коментар от самата Rivos няма.

Коментар