AI предвещава колко ще живее дадена батерия

За първи път изкуствен разум изчислява броя на циклите и дълготрайността на акумулаторни системи (снимка: CC0 Public Domain)

Някога орисници предсказвани за всяко новородено дете колко ще живее. Е, нещо подобно прави сега една система с изкуствен разум, но не за децата, а за батериите. Прогнозите се базират на единичен цикъл от експериментални данни.

Изследователи от щатската Национална лаборатория „Аргон“ при Министерството на енергетиката са се насочили към силата на машинното обучение, за да предсказват живота на широк спектър от различни химически формули при батериите.

Използвайки експериментални данни, събрани от набор от 300 батерии, представляващи шест различни класа химия с акумулаторни свойства, учените могат точно да определят колко дълго биха съществували различните видове батерии.

„За всеки различен вид приложение на батериите, от мобилни телефони до електрически превозни средства и мрежово съхранение, животът на батерията е от основно значение за всеки потребител“, каза изследователят от „Аргон“ Ноа Полсън, автор на изследването.

„Да се налага да направиш хиляди цикли с батерията, докато тя се повреди [,за да разбереш колко е дълъг животът ѝ], може да отнеме години; нашият метод създава един вид изчислителна „тестова кухня“, където можем бързо да установим как ще работят различните батерии“, пояснява ученият.

Освен времето, значение има и финансирането. Сегашният начин на тестване на батериите коства и доста пари, посочва електрохимикът от „Аргон“ Сюзън „Сю“ Бабинек, друг автор на изследването.

Един уникален аспект на изследването е, че то разчита на обширна експериментална работа, базирана на различни катодни материали за батерии.

„Имахме батерии, които представляват различни химически комбинации, които съответно имат различни начини на разграждане и увреждане,“ каза Полсън. „Стойността на това проучване е, че ни даде сигнали, които са характерни за това как работят различните батерии“.

Обучаването на алгоритъма означава, че в бъдеще учените могат да изискват от изкуствения разум да прогнозира поведението и на нови, непознати досега химически формули.

„По същество алгоритъмът може да ни помогне да се насочим към нови и подобрени химически формули, които предлагат по-дълъг живот“, обобщават изследователите.

Коментари по темата: „AI предвещава колко ще живее дадена батерия”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    Да бе… AI….. Периодичното следене на циклите зарчд-разряд е напълн одостатъчно по алгоритмичен път да се определи прогнозния живот. Тоя AI вече навсякъде го бутат като някакво заклинание…

Коментар