33% ръст чакат бизнеса с е-скутери и е-колелета

Регулациите за климата, бонусите схеми и кризата с горивата ускоряват търсенето на е-скутери (снимка: CC0 Public Domain)

Електрическите скутери, велосипеди и моторетки са нишов пазар, но с голяма перспектива. Той ще расте средно с по 33% годишно в идните пет години и в края на този период по света ще се продават по 6,1 милиона устройства на година.

Повишаването на цените на горивата, което се усеща и обещава да продължи, ще мотивира повече хора да преминат към подобни форми на персонализирана електрифицирана мобилност. Влияние ще има и нарастващият стремеж към превоз с ниски или нулеви емисии.

Друг стимул са благоприятните правителствени политики за субсидии и данъчни отстъпки, казват анализаторите от Markets and Markets, които изнесоха прогнозата.

За да привлекат и насърчат хората да купуват електрически двуколесни превозни средства, правителствените органи на различни страни въвеждат изгодни схеми и стимули, които включват съблазнителни отстъпки, безплатно електричество (първоначално) и безплатни обществени зарядни станции.

Успоредно с това държавните служби на много места работят заедно с производителите за изграждане на съоръжения за зареждане и производство, подпомагайки ги с данъчни облекчения. Очаква се тези фактори да ускоряват пазара на електрически скутери, велосипеди и мотопеди в бъдеще.

Пазарът на електрически скутери и мотопеди в Европа се очертава като вторият по големина през прогнозния период. Белгия се оценява като най-големият пазар в Европа през 2022 г., а страни като Франция, Италия и Холандия също предлагат огромни възможности.

Европа като цяло обещава големи възможности за растеж на пазара на електрически скутери и колелета, тъй като регулациите, свързани с екологичните проблеми, станаха строги през последните години.

Много европейски държави се ангажираха да увеличат навлизането на електромобили и да намалят емисиите през следващите 15 години. В същото време все повече граждани предпочитат малки, пъргави, персонални превозни средства, които ги спасяват от губенето на време из градските задръствания.

Коментар