Lime капсулира QR кодовете на е-скутерите в Лондон

Много от е-тротинетките са с изчегъртани QR кодове, което по същество ги прави неизползваеми
(снимка: CC0 Public Domain)

Lime, компанията за наемане на електрически велосипеди и скутери, взе решение да модифицира своите превозни средства, за да попречи на вандалите да отлепват QR кодовете от машините. Сега тя ще ги капсулира с пластмасово покритие, за да направи трудно увреждането.

За да наеме превозно средство, клиентът трябва да сканира QR кода с помощта на приложението Lime. В последно време обаче клиентите в Лондон и Ню Йорк се оплакват, че много от е-тротинетките и е-велосипедите са с обелени или изчегъртани кодове, което по същество прави устройствата неизползваеми.

Lime каза, че проблемът е дело на вандали. Фирмата започна да запечатва QR кодовете под пластмасов слой покритие, за да попречи на унищожителите на стикерите. Компанията каза пред BBC, че по нейни данни, кодовете обикновено се премахват не от потребители на Lime, надяващи се да си запазят скутер за лично ползване, а от „асоциални хора“, които изобщо не са потребители на услугата.

Електрическите скутери станаха популярни в много градове в Европа и по света в последно време. С нарастването на известността им обаче се надигна и вълна на негодувание, защото нерядко возещите се на е-скутери се движат по начин, опасен за околните.

Карането по тротоари, стрелкането между пешеходците, лъкатушенето между автомобилите по пътя и редица други необмислени действия породиха нарастващо недоволство сред обществеността. От Lime обаче не споделиха дали имат данни за мотивите на вандалите, изчегъртали QR кодовете от превозните й средства.

За сметка на това компанията казва, че използването на нейните е-скутери в Манчестър се е увеличило с 40% по време на дефицита на горива, докато използването на е-скутери и е-велосипеди в Лондон се е увеличило с 20%. Известно е само, че по-голямата част от щетите по малките превозни средства са причинени не от потребители, а от странични хора.

Коментари по темата: „Lime капсулира QR кодовете на е-скутерите в Лондон”

добавете коментар...

  1. A

    Автора да вземе да прочете за племето вандали и от къде идва думата вандализъм, а не да се излага с простотии. Някой отлепил нещо и станал вандал, а защо да не е станал германец или италианец…

  2. :o)

    Абе никой не говори за лайм България. За е-тротинетките дето щеше да е нещо голямо и реВОЛЮЦьонннуууу из Софийските улици.
    Как са тия хора – направиха ли милионите или май май ще затварят?

Коментар