ЕС въвежда мита и за е-велосипедите

ЕС ще бори китайския внос на е-велосипеди с мита до близо 80% (снимка: CC0 Public Domain)

Правителствата на ЕС гласуваха налагането на мита за китайските електрически велосипеди, за да ограничат евтиния внос, за който някои европейски производители казват, че е рожба на несправедливи държавни субсидии.

Европейската комисия предложи окончателни митнически тарифи между 18,8% и 79,3%, които да се прилагат за всички е-велосипеди, идващи от Китай. Този вид устройства вече наводняват пазара на Стария континент.

Антидъмпинговите мита и антисубсидийните мита са най-новата от поредица от мерки на ЕС срещу китайските продукти, внасяни в ЕС. Подобни санкции има и за други продукти, вариращи от слънчеви панели до стомана. Мерките предизвикаха остри реакции в Пекин.

Вносът на електрически велосипеди вече е предмет на временни мита, наложени през юли. Сега гласуваните „окончателни” такси обикновено се прилагат за период от пет години.

Според ЕК, китайският износ на е-велосипеди за Европейския съюз се е увеличил над три пъти от 2014 г. до септември 2017 г. Техният пазарен дял е нараснал до 35%, докато средните им цени са паднали с 11%.

Коментари по темата: „ЕС въвежда мита и за е-велосипедите”

добавете коментар...

  1. dedun

    Редовния номер на китайците за да грабят пазари. И Ганю Балкански хем иска да купува евтино, хем иска високи заплати, социални придобивки и всякакви трудови права! Ами бегайте да бачкате в Китай – хем евтинко, ама и вие ще сте евтинки, безправни бурмички на поточната линия!

  2. Хмм

    А няма ли да кажат кои са засегнатите европейски производители?
    Да видим те какъв продукт имат, да направят сравнение, такива неща?
    Аман от ‘Хей, виж! Китай имат по-добър продукт! И е по-евтин! Да го скъсаме от мита, акзиц, данък, проверки и да спрем всичко, което ние им изнасяме!’.

  3. Браво

    Така и трябва да бъде. България е крупен производител и износител на велосипеди в Европа. Защитен е национален интерес. Фабриките в Монтана и Ловеч отдавна страдат. Новите мощности за производство на рамки край Божурище също са на ръба.

  4. Anonymous

    Кого наказват? Крайните потребители!

    Наистина много честен и справедлив и много отворен ЕС пазар на стоки и услуги. Да много логично, ако на един бизнесмен или група такива вземат да решат, че някой им много пречи в пИчалбите то какво остава, ако не си уредят сметките по мафиотски и рекетьорски начин.

  5. Аман

    па данакаплатецо еврпейски требе бъде цеден ве. Не требе има евтино у ейропатъ, че се разлигави раята ве.

Коментар