Британските пощи пускат дронове по 50 маршрута

Последният експеримент с дронове се проведе миналия месец на Шетландските острови
(снимка: Royal Mail)

От години британската пощенска служба Royal Mail проучва потенциала на дроновете да доставят пакети до отдалечени части на страната, които са трудни за достигане с конвенционални средства. Службата вече обяви планове за 50 маршрута през следващите няколко години, които ще използват дронове за доставка на стоки и писма, с възможност за мащабиране на проекта в цялата страна.

Royal Mail си партнира с Windracers в разработката на технология за доставки с дронове и вече е провела четири независими експеримента, включително с двумоторни БЛА, способни да пренасят до 100 кг полезен товар до отдалечени райони. Последният експеримент се проведе миналия месец на Шетландските острови, разположени между Обединеното кралство и Норвегия.

След успеха на експериментите пощенската служба обяви планове за създаване на 50 постоянни маршрута, за да подобри надеждността на доставките до островите. Досега доставките до тези места се извършваха с фериботи, самолети, а на някои участъци от маршрутите и със сухопътен транспорт.

Очаква се използването на дронове да повиши качеството и ефективността на операциите, а в комбинация с използването на електрически микробуси да намали и въглеродните емисии.

Проектът все още се нуждае от одобрение от Службата за гражданска авиация на Обединеното кралство. Островите Сили, Шетланд, Оркни и Хебридите вероятно ще бъдат обслужени първи. Проектът ще разчита на 200 дрона, но ако е успешен, ще започнат доставки до всички краища на Обединеното кралство с 500 дрона.

Пощенските власти казват, че нивото на емисиите на въглероден диоксид при доставката на всеки колет от Royal Mail вече е много ниско, а новата инициатива ще го намали още повече.

Коментар