Подводната оптика може да известява за бедствия

Подводните оптични кабели могат да предупреждават за предстоящи цунами и други бедствия (снимка: CC0 Public Domain)

Интернет кабелите, които пресичат морското дъно, могат да се използват за откриване на земетресения и цунами или за наблюдение как изменението на климата променя океанските течения.

Тези телекомуникационни кабели могат да се използват като гигантски набор от дълбоководни научни „сензори“, казват експертите от Националната физическа лаборатория на Обединеното кралство (NPL) и нейните партньори. Учените тестваха техниката с оптичните влакна между Обединеното кралство и Канада.

Тъй като инсталирането на постоянни сензори за наблюдение на океанското дъно е много скъпо, само няколко такива сензори са монтирани в глобален световен мащаб. „70% от земната повърхност е вода, но всички сеизмични станции са на сушата, защото е твърде трудно и скъпо да се инсталират постоянни сензори на морското дъно“, казва д-р Джузепе Мара от NPL пред BBC.

В същото време многобройни кабели с оптични влакна пренасят данни през световните морета и океани. Смята се, че по света има повече от 430 такива кабела, покриващи разстояния от 1,3 милиона км.

Вибрациите, налягането и температурата на морското дъно влияят съвсем леко на скоростта на светлината, докато тя преминава през оптичния кабел по дъното на океана, казва д-р Мара. Но има изключително чувствителни инструменти, които могат да открият тези изменения. И това може да е важна информация.

Изследователите твърдят, че по този метод са открили земетресения и „океански сигнали“, като вълни и течения, използвайки 5860-километровия EXA Infrastructure – оптична връзка между Саутпорт, Ланкашър и Халифакс, Канада. Учените са успели да използват отделни участъци от кабела между ретранслаторите като отделни сензори.

„Ако приложим тази техника към голям брой кабели“, казва д-р Мара, „бихме могли да трансформираме подводната инфраструктура в гигантски набор от детектори за земетресения, океански течения и др. Разширяването на сеизмичната мрежа от сушата към дъното ще подобри нашето разбиране за вътрешната структура на Земята и нейното динамично поведение“, добави той.

Техниката позволява и други възможности, като наблюдение на дълбоководни течения за откриване на промени, причинени от глобалното затопляне. Предполага се още, че кабелите могат да се използват за наблюдение как изменението на климата променя температурите на морското дъно.

Брайън Бапти, ръководител на екипа по земна сеизмология на Британското геоложко дружество, смята, че изследването може да трансформира способността на учените да правят измервания върху огромни площи от земната повърхност, където е много трудно да се използват конвенционални технологии.

„Това създава невероятна възможност за наблюдение на земетресения в средата на океаните от близко разстояние. Налице е и примамливата възможност за измерване на други природни феномени като подводни вулканични изригвания и цунами в бъдеще“, заключава Бапти.

Коментар