Британски разработчик подготвя серия домашни роботи

Роботите на Dyson се очертават като ценни помощници в домакинската работа
(снимка: Dyson)

Няколко прототипа на роботи в ролята на помощници в домакинството показа британският разработчик Dyson. Компанията планира да наеме няколкостотин инженери през следващите пет години, които да работят по проекта.

Първият сериен модел на домакински робот от Dyson се очаква на пазара към 2030 г., съобщи Гардиън. Разработчикът описва машината като „автономно устройство за извършване на домакинска работа и други задачи”.

Представените прототипи демонстрират постиженията на производителя във фината моторна технология на манипулаторите: роботизирани крайници изваждат съдовете от сушилнята, вакуумират мебелите и събират детски играчки.

Компанията, известна най-вече със своите прахосмукачки и сешоари, изтъква нарастващия си интерес към технологиите за изкуствен интелект през последните години. Новата ѝ стратегическа посока ще бъде белязана от „най-мащабната кампания за набиране на персонал” в историята на фирмата.

В момента Dyson е отворила 250 позиции за специалисти по „компютърно зрение, машинно обучение, сензори и мехатроника”. В следващите 5 години компанията ще назначи 700  души, като само тази година персоналът ще нарасне с 200 човека.

Разработването на технологии ще се извършва в ново съоръжение – компанията започна изграждането на най-големия изследователски център по роботика в Обединеното кралство на летище Hullavington Airfield, недалеч от съществуващия дизайнерски център в Малмсбъри (Уилтшир).

Преди това центърът планираше да разработи електрическо превозно средство Dyson, но проектът беше отменен през 2019 г. Работата по проекта ще се извършва също в лондонската лаборатория и в Сингапур, където е централата на компанията.

Dyson отдавна реши да заложи на роботиката: през 2020 г. компанията обяви планове да инвестира 3,45 милиарда долара в тази област заедно с новите технологии за двигатели и алгоритми за машинно обучение. Тази година Dyson ще похарчи 750 милиона долара от бюджета.

Коментар