Ключова сделка на ИКТ пазара у нас: А1 придобива СТЕМО

Сделка на А1 и СТЕМО обещава по-високо ниво на технологично развитие в България
(снимка: CC0 Public Domain)

A1 България ще придобие 100% от дяловия капитал на една от най-големите български ИТ компании – СТЕМО, съобщиха днес от телеком оператора. Стойността на сделката не беше обявена.

Придобиването е част от дългосрочната стратегия на А1 да се развива като един от пазарните лидери в сферата на ИКТ бизнес услугите, поясниха от телекома. А1 и СТЕМО заедно ще предложат широко портфолио от високотехнологични услуги за корпоративни клиенти.

Колаборацията в областта на системната интеграция на ИТ инфраструктура, мрежовата свързаност, киберсигурността, разработката и внедряването на софтуер ще доведе до „съществени синергии, възможности за растеж и ползи за потребителите на ИТ услуги”, гласи официалното съобщение.

А1 доставя ИКТ и IoT решения за бизнеса, базирани на NB-IoT технология, като предлага пълно портфолио услуги – от софтуер до хардуер и системна интеграция. Компанията разполага с центрове за данни в няколко града в страната, а сред партньорите ѝ са технологични фирми от световен мащаб като Cisco, Dell, IBM, f5, SAP, Acronis и др.

„Придобиването на СТЕМО ще допринесе за разширяване на присъствието ни на пазара на бизнес ИТ решения. Присъединяването на компанията към семейството на А1 ще подпомогне общата ни цел да решаваме по-бързо и още по-качествено предизвикателствата пред бизнеса и публичните организации с помощта на технологиите”, заяви Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България.

По неговите думи, сделката е естествена стъпка в развитието на ИТ експертизата на А1 и ще позволи на телеком оператора да предлага „все по-комплексни технологични решения на компании от всякакъв мащаб”.

„Вярвам, че опитът ни в Software as a Service, Infrastructure as a Service и киберсигурност, в съчетание с дългогодишната експертиза на СТЕМО, ще доведе до развитие на целия пазар на високотехнологични решения в страната”, допълни Димитров.

СТЕМО е фирма с 31-годишна история и винаги е била водеща ИТ компания в страната. „Присъединяването ни към групата на А1 ще позволи да използваме по-пълноценно нашите възможности и да предлагаме ИТ услуги на повече международни клиенти. Синергията между СТЕМО и А1 ще доведе до повишаване на нивото на технологично развитие в страната”, коментира от своя страна Георги Тихов, управител на СТЕМО.

Системният интегратор поддържа пълно портфолио от ИКТ услуги, като изграждане на ИТ инфраструктура, облачни и управляеми услуги, SAP/ERP интеграция, разработка и внедряване на софтуер, доставка и поддръжка на хардуер. Компанията си партнира с технологични гиганти като SAP, Microsoft, Cisco, VMWare, Veeam, HP Inc., HPE, Dell, Fujitsu, Lenovo, Canon, Xerox, Lexmark и други. Реализирала е редица проекти за някои от най-големите организации в частния и публичния сектор.

A1 България ще финансира сделката чрез наличния си капитал, а стойността ѝ няма да бъде публично оповестявана според договорката между участниците в нея. Придобиването подлежи на одобрение от съответните регулаторни органи.

Коментар