Лазери и ултразвук взривяват артериалните плаки

Нова лазерно-ултразвукова терапия “изпарява” артериалните плаки без риск за кръвоносните съдове (графика: CC0 Public Domain)

Лазери и ултразвукови сигнали могат да унищожат артериалните плаки много по-сполучливо от досегашните методи за справяне с атеросклерозата, съобщиха учени.

Лазерите са един от инструментите, на които лекарите могат да разчитат, за да се справят с натрупването на плаки по артериалните стени, но настоящите подходи крият риск от усложнения и могат да бъдат ограничени откъм ефективност. Чрез въвеждането на ултразвук към технологията учени от Университета в Канзас са успели да постигнат нов етап в третирането на плаките: методът постига „експлодиране“ на веществото и превръщането му в микромехурчета, което позволява унищожаването на плаките с по-голяма безопасност и ефективност.

Новата лазерна техника, подпомагана с ултразвук, се основава на явление, известно като лазерна ангиопластика: съществуващо лечение, предназначено да подобри притока на кръв при пациенти, страдащи от натрупване на плаки, което стеснява артериите. Докато по-конвенционалните лечения като стентове и балонна ангиопластика разширяват артерията и притискат плаката, лазерната ангиопластика разрушава нежеланото вещество, за да елиминира запушването.

Лазерът се вкарва в артерията с катетър, а топлинната енергия, която генерира, превръща водата в артерията в парен мехур, който се разширява, свива и разбива плаката. Тъй като тази техника изисква лазери с висока мощност, тя има потенциал да разкъса артерията – нещо, което учените се стремят да избегнат. Затова те използват лазери с ниска мощност.

Методът използва наносекунден импулсен лазер с ниска мощност за генериране на микромехурчета, а прилагането на ултразвук върху артерията след това кара тези микромехурчета да се разширяват, да се пукат и да разрушават плаката.

Комбинацията от лазери и ултразвук показва потенциал в други области на медицината, като учените изследват подобни терапии за справяне с анормални микросъдове в окото, които причиняват слепота, и кръвни съсиреци във вените. Ултразвук може да се използва и за „взривяване“ на някои ракови клетки.

Тъй като разрушава, а не компресира плаката, методът обещава и по-нисък риск от повторно стесняване на артериите след третирането, в сравнение с балонната ангиопластика и стентирането. Сега учените са в процес на планиране на експерименти „in vivo“.

Коментари по темата: „Лазери и ултразвук взривяват артериалните плаки”

добавете коментар...

  1. Вова

    Продухване на магистралите на мишока е нужно

Коментар