Завихрен ултразвук разбива кръвни съсиреци

Съсиреци, заседнали във вените, могат да се разбиват за 30 минути с помощта на фина ултразвукова атака (снимка: CC0 Public Domain)

Ако човек има кръвен съсирек в мозъка си или в друг важен орган, е наложително това образувание да бъде премахнато възможно най-скоро. Нов, експериментален преобразувател би могъл да помогне за това, като използва въртящи се ултразвукови вълни за разграждане на кръвни съсиреци много по-бързо от съществуващите методи.

Разработено от учени от Държавния университет на Северна Каролина и Технологичния институт на Джорджия, устройството се използва при състояние, което е известно като „церебрална венозна синусова тромбоза“ (CVST). Съсиреците се образуват във вените, които позволяват на кръвта да се оттича от мозъка. Когато тези вени бъдат блокирани от съсирек, кръвното налягане в мозъка се повишава до такава степен, че може да възникне потенциално смъртоносен или инвалидизиращ кръвоизлив.

Повечето съществуващи CVST лечения включват използване на лекарства за разтваряне на съсирека. Според екипа, разработил новия метод, проблем при терапията с лекарства е, че са необходими средно около 29 часа – но никога по-малко от 15 часа, за да подействат медикаментите. За разлика от това, новият трансдюсер разгражда съсиреците за по-малко от 30 минути.

Устройството се поставя в катетър, който се вкарва хирургически във вената и се подава към мястото на съсирека. След като достигне дестинацията, уредът излъчва ултразвукови импулси, които се движат по „спираловиден“ начин, подобен на торнадо. Напрежението, произведено от тези „вихрови ултразвукови“ вълни, е достатъчно за бързо и цялостно разграждане на съсирека.

Този ефект се свързва с констатациите от предишно изследване на Johns Hopkins Medicine, което показа, че е по-малко вероятно да се образуват съсиреци в сърцето, когато кръвта образува спирални вихри, докато тече през мускула.

Досега трансдюсерът е успешно тестван върху съсиреци в 3D отпечатан модел на церебралната венозна синусна област на мозъка, пълна с кръв от крави. Освен това при използване в проби от животински вени е установено, че вълните са безвредни за стените на вените. Ултразвуковите импулси не причиняват и съществено увреждане на червените кръвни клетки.

„Следващата стъпка е да извършим тестове, използвайки животински модел, за да установим по-добре жизнеспособността на тази техника за лечение на CVST“, казва проф. Сиаоинг Жианг, който ръководи изследването с колегата си гл. ас. Чънджъ Ши. „Ако тези тестове са успешни, се надяваме да продължим с клиничните изпитания“.

Коментари по темата: „Завихрен ултразвук разбива кръвни съсиреци”

добавете коментар...

  1. Вили

    “http://m.onlinerechnik.com/duma/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5”

  2. Елена

    това образОвание да бъде премахнато възможно най-скоро – образованието на журналиста може би?

Коментар