Ултразвук задвижва иновативен дрон-балон

Хибрид между балон и дрон разработи японската компания NTT Docomo
(снимка: NTT Docomo / YouTube)

Когато чуем думата дрон, обичайно си представяме малка джаджа с четири издължени рамена, обичайно разперени под формата на буква „Х”, с четири витла по върховете им – или пък с осем. Лесно ги чуваме, когато полетят над главите ни – бръмчат доста осезаемо.

В опит да се справи с този проблем сега японската NTT Docomo е разработила хибрид между балон и дрон, съобщи NewAtlas. Устройството се придвижва тихо, задвижвано от ултразвукова система. Навярно подобно устройство би било от полза за мониторинг там, където шумът от витлата на дроновете е недопустим.

Ултразвуковото задвижване решава един от основните проблеми, произтичащи от витлата – те могат да представляват опасност за хора, животни, растения, а и за други дронове. Някои производители монтират защитни клетки около витлата, други проектират устройствата си да спрат работа при докосване на предмет.

Но новата разработка отива по-далеч: в нея просто няма витла. Дронът на NTT Docomo по същество е балон, пълен с хелий. Дори да се удари в нечия глава, той просто ще отскочи настрани.

Камера, монтирана отдолу, му позволява да заснема снимки и видеоклипове, или – ако самият дрон е предназначен да бъде звездата на шоуто – той е пълен с цветни светодиоди.

Ултразвуковото му задвижване го прави тих, така че няма шум, който да разваля видеоклиповете. И тъй като не се губи чак толкова много енергия за борба със силата на гравитацията посредством въртящите се остриета, времето за полет би трябвало да е значително по-дълго. Е, Docomo не споменава колко време може да лети устройството.

Ултразвуковата задвижваща система е може би най-интригуващото нещо в новото устройство. От двете страни на балона има два малки ултразвукови модула. Те произвеждат вибрации, за да „смущават” въздуха наоколо. Така бутат балона наляво, надясно, напред, назад, нагоре или надолу, според както е необходимо.

Docomo казва, че новият дрон-балон е подходящ за използване на събития или търговски обекти, на закрито или на открито. Засега не е ясно дали изобщо моделът ще бъде комерсиализиран и ако да – кога.

Коментар