Изследват как ни влияе изкуствената гравитация

Доброволци ще участват в 60-дневен експеримент в Германския авиокосмически център (източник: ESA)

Учени търсят по-ефективни начини за поддържане на добра физическа форма на астронавтите. За целта космическите агенции на САЩ и Европа – NASA и ESA – изследват съвместно влиянието на изкуствената гравитация върху хората, съобщи Engadget.

Астронавтите на борда на Международната космическа станция са длъжни постоянно да тренират и да се хранят по специална диета, за да издържат на продължителното пребиваване в условията на безтегловност, без да претърпят негативни последствия за здравето си. Затова и изследванията в тази област са от изключително важно значение.

В рамките на новото изследване на NASA и ESA от днес в продължение на 60 дни в Германския авикосмически център ще бъдат наблюдавани доброволни участници в експеримент. Те ще прекарат цялото това време в легнало състояние.

Веднъж дневно някои от доброволците ще се въртят в центрофуга, така че кръвта да се върне в краката им и учените да могат за изследват потенциала на изкуствената гравитация в борбата с ефектите на безтегловността. Резултатите от изследването ще имат решаващо значение за бъдещите продължителни полети на хора в космоса.

Коментар