Дългият престой в космоса е вреден за мозъка

Космосът влияе негативно върху мозъка на астронавтите, доказаха американски учени
(снимка: NASA)

Космическите полети с продължителност шест или повече месеца влияят на физическото състояние на мозъка на астронавтите. Затова членовете на екипажа трябва да си вземат почивка от поне три години, преди да се върнат в космоса, установиха група американски учени.

Изследователите сканирали мозъците на 30 астронавти преди космически полети, продължили две седмици, половин година и една година, след което сравнили резултатите със сканиранията, направени при завръщането им на Земята, разказва CNN. Оказва се, че вентрикулите – пълни с цереброспинална течност кухини в мозъка – значително се разширяват при престой на Международната космическа станция повече от шест месеца.

Резултатите от изследването са от голямо значение за бъдещите дългосрочни мисии. В обозримо бъдеще НАСА и нейните партньори ще започнат да изпълняват програмата Артемида с постоянен престой на човек на Луната, а по-късно планират да изпратят човек в дълбокия космос, включително на Марс.

Цереброспиналната течност осигурява на мозъка защита и хранене, както и премахване на отпадъчните материали. Докато човек е в космоса, телесните течности в тялото се движат и мозъкът се притиска към горната част на черепа, което кара вентрикулите да се уголемяват.

От 30-те астронавти, участвали в проучването, 8 са били на двуседмични мисии, 18 на мисии с продължителност 6 месеца и 4 са останали в орбита около година. Учените установяват, че степента на разширяване на вентрикулите варира в зависимост от продължителността на престоя им в орбита.

Разликата между първата и втората група се оказа най-забележима, но между втората и третата вече не е толкова голяма, тоест след шест месеца растежът на вентрикулите се забавя. За астронавтите от групата „две седмици” ефектът е минимален и това е добра новина за търговския сегмент на космическата индустрия.

11 астронавти, участващи в изследването, са имали повече от три години за възстановяване между мисиите и след всеки следващ полет са отбелязвали увеличаване на вентрикулите. 7 астронавти са имали по-малко време за възстановяване, но вентрикулите след следващите полети при тях се увеличили леко.

Изследователите не са успели да определят точно колко време отнема рехабилитацията, но анализът показва, че след 6-7 месеца мозъкът се възстановява до 55-64% от първоначалното си ниво. Въз основа на получените данни учените предполагат, че са необходими поне три години за пълното възстановяване на вентрикулите.

Резултатите от изследването могат да бъдат използвани от НАСА и други космически агенции за планиране на бъдещи мисии, но е необходима още работа. Новият проект ще изследва дългосрочните ефекти от шестмесечен престой в орбита – с период на възстановяване до пет години.

Коментар