Разработчици: И да направим пауза, AI надпреварата няма да спре

Призивът за пауза в развитието на изкуствен интелект не се споделя от всички
(снимка: CC0 Public Domain)

Само тези играчи, които нямат AI продукти, искат да си вземат почивка, смята шефът на софтуерния разработчик Palantir – Алекс Карп. Неговата компания обяви допълнителни инвестиции и отхвърли призивите за спиране на развитието на изкуствения интелект.

„Състезанието е в ход – единственият въпрос е дали ще останем напред или ще отстъпим водачеството?”, казва Карп, цитиран от BBC. Той е уверен, че в момента Западът има ключови търговски и военни предимства в областта на AI и не трябва да се отказва от тях.

„Ако се забавим, състезанието с AI няма да спре. Никоя страна в света, особено нашите противници, не може да ни позволи да имаме това предимство”, каза той. „Да изучаваш и развиваш AI и след това да оставиш другите да спечелят както в търговската, така и във военната област, е лоша стратегия”.

Коментарите на Карп звучат много различно от предупрежденията за екзистенциална заплаха, която AI представлява за човечеството, и съпътстващите призиви за забавяне или дори спиране на неговото развитие.

През март Илон Мъск, Стив Возняк и повече от 1000 други AI експерти и представители на индустрията призоваха за шестмесечен мораториум върху обучението на AI системи, които се представят по-добре от наскоро въведения модел GPT-4 на OpenAI. В отворено писмо те предупредиха за потенциални рискове от AI за обществото.

През май лидери в AI индустрията, включително шефовете на OpenAI и Google Deepmind, предупредиха, че изкуственият интелект може да доведе до изчезване на човечеството. Като една от заплахите те посочиха участието на AI в разработването на ново поколение химически оръжия.

Двама от тримата така наречени кръстници на изкуствения интелект – Джефри Хинтън и професор Йошуа Бенгио – бяха сред онези, които предупредиха, че технологията, за създаването на която те помогнаха, има огромен потенциал да навреди.

Същевременно регулаторите в много страни се опитват да наложат правила за ограничаване на риска от изкуствения интелект. Обединеното кралство, например, планира глобална среща на върха за AI тази есен, а министър-председателят Риши Сунак иска да гарантира, че технологията се прилага „в полза на човечеството”.

Съставът на срещата на върха все още не е известен, но правителството на Обединеното кралство заяви, че ще „събере ключови държави, водещи технологични компании и изследователи, за да се споразумеят относно мерките за сигурност, оценка и наблюдение на най-значимите рискове, свързани с AI”.

Сунак твърди, че Обединеното кралство е „естествено място” за разговори за изкуствен интелект, цитирайки скорошни срещи с изпълнителни директори на водещи фирми за AI. Според него, този сектор от икономиката, в който работят 50 000 души, е донесъл на страната £3,7 млрд.

Желанието на Сунак да ръководи процеса е разбираемо, но мнозина поставят под въпрос лидерството на Великобритания в тази област. Анализатори смятат, че Обединеното кралство може да е твърде амбициозно и, че има големи разлики в управлението и регулирането между ЕС и САЩ, на които Великобритания трудно ще окаже влияние. Освен това вече съществуват редица глобални инициативи, включително Глобалният цифров договор на ООН, който има по-здрава основа.

Трябва да се отбележи, че нито една от най-иновативните фирми в областта на изкуствения интелект не е базирана в Обединеното кралство. „Вместо да се опитва да играе тази роля, Обединеното кралство може да се съсредоточи върху насърчаването на отговорно поведение при изследването, разработването и внедряването на AI технологии”, коментира Ясмин Афина, научен сътрудник в Chatham House Digital Society Initiative.

Европейският съюз разработва закон за изкуствения интелект, но признава, че дори и в най-добрия случай влизането му в сила ще отнеме две години и половина. Според европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер, това е „твърде късно”. Тя докладва за работата по доброволен кодекс, който може да бъде съставен в рамките на няколко седмици.

Китай също активно разработва правила за използване на изкуствения интелект, включително изискване за уведомяване на потребителите, когато се прилага AI алгоритъм.

Противоречията между разработчиците на AI и регулаторите само ще се умножат. В бъдеще можем да очакваме масови протести срещу използването на AI, заради които хиляди хора вече губят работата си, а скоро броят им може да се измерва в милиони.

Коментари по темата: „Разработчици: И да направим пауза, AI надпреварата няма да спре”

добавете коментар...

  1. ха

    Така нареченото AI най-лесно се справя с нещата, които са най-ясно определени. Информационните технологии и по-точно тяхната софтуерна част са точно това. Така AI първо ще съсипе основната индустрия на САЩ. Естествено търсят се други “причини” за “укротяването” на AI…

  2. Българин

    “AI” не чете. “AI” ползва алгоритъм наречен “NLG Transformers”, който индексира вероятностите дадена дума да следва определен набор от предни думи. След което има един етап на fine-tuning, който настройва тежестите на една невронна мрежа, за да може да отговаря смислени неща. Та това нещо няма мисъл. Няма как да ти проектира дадена система. Програмистите и в момента прекарват доста време в stackoverflow, за да копи/пействат кодове, които други са написали. Единственото нещо, за което може да се ползва “AI” (под формата на Copilot например), е да спести времето, което ще трябва на един програмист да рови за даден код в интернет.

  3. Никой

    Е, кого мислиш че ще вземат на работа, като програмист – AI, прочел няколко хиляди книги по програмиране или човек, който е чел 4-5 книжки и има да се учи цял живот?

  4. Българин

    Изкуствен интелект няма. Ако на някой работата му е под риск, заради един генеративен алгоритъм, който определя следващата най-добра дума, значи да се замисли какво работи.

Коментар