3D технология с ултразвук обещава печатане на живи органи

Ултразвукова технология за 3D печат формира холограми на моделите в течна среда
(илюстрация: Science.org)

Технологията за 3D печат се разви бързо в последните години и на пазара се появиха както индустриални решения, така и потребителски 3D принтери на достъпни цени. Предизвикателство за разработчиците обаче е да ускорят 3D печата, който сега е бавен, тъй като отпечатваните модели се формират слой по слой.

Учени от академичната общност Макс Планк публикуваха статия, в която описват технология за почти мигновен 3D печат с използване на ултразвукови вълни. За няколко секунди пространствени излъчватели формират модел от работното вещество под формата на холограма в течна среда.

Технологията може да се приложи в медицината за печатане на органи от живи клетки – тя е безконтактна и следователно стерилна, отбелязва Engadget в публикация за иновативната разработка, описана подробно в научното издание Science Advances.

Най-трудно в процеса на създаване на акустични холограми са изчисленията, необходими за работата на пространствените излъчватели. Според учените, създаването на всеки модел отнема изключително много изчислителни ресурси.

Добрата новина е, че при последващото формиране на моделите, т.е. 3D печата, не са необходими изчисления. Те се извършват само веднъж, ако не трябва да се правят промени в модела. Процесът на печат изглежда като сглобяване на висящи в течността частици от вещество – моделът се формира в течността като с вълшебна пръчица.

Технологията е подходяща за бързо прототипиране в производството или в медицината, където печатането по обичайния метод на формиране на работното вещество води до увреждане на биологичните тъкани.

В своите експерименти учените са създали 3D модели от живи клетки на мишка. Това дава надежда, че с течение на времето ще бъде разработена пълноценна технология за печат на живи органи, които няма да се разпадат след отстраняване на акустичното налягане.

Коментар