Свързаните автомобили: фактори за растеж на пазара

Киберсигурността и липсата на мрежово покритие остават основни пречки за напредъка на свързаните автомобили (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на свързани автомобили ще достигне 56,3 милиарда щатски долара до 2026 г. в сравнение с приблизително $23,6 милиарда през 2021 г., сочат прогнозите. Това означава, че свързаните автомобили са една от най-бързо развиващите се индустрии в областта на технологиите: малко други браншове могат да се похвалят с 19% годишен ръст. Ключови фактори за това бързо развитие ще са въвеждането на строги разпоредби за безопасност, популяризирането на висок клас и луксозни автомобили и нарастващото възприемане на интегрирана свързаност.

Спадът в производството през последните 2-3 години оказа тежко въздействие върху цялата автомобилна индустрия. Това доведе до прекъсвания в доставките на автомобилни компоненти поради локдауните заради пандемията. Големи автомобилни играчи като Fiat, Volkswagen, PSA Group, General Motors и BMW спряха някои производствени линии.

Проблеми по веригата на доставки

Прекъсванията във веригата за доставки възпрепятстват доставката на суровини и компоненти, което води до забавяния на производството. Според анализ на MarketsandMarkets, през 2020 г. е наблюдаван спад от 15% в световното производство на превозни средства. Страни като Китай, Индия и Япония, които държат мажоритарен пазарен дял в световното производство на леки автомобили, наблюдават спад от 15% 17 % и съответно 14% през 2020 г. спрямо 2019 г.

Отново автомобилната индустрия е сред най-тежко засегнатите и от новите локдауни в Китай, започнали през пролетта на 2022 година.

Сега се очаква проблемът да засегне свързаните автомобили, тъй като растежът на този сегмент е пряко свързан с производството на „класически“ (несвързани) превозни средства.

Липса на свързаност

Липсата на инфраструктура за обслужване на свързаните коли е друга спънка за бранша. В много от страните с голямо географско покритие все още липсва мрежово покритие по магистралите. При това положение няма как автомобилите да бъдат свързани помежду си..

В страни като Мексико, Бразилия и Индия развитието на ИТ инфраструктурата на магистралите е по-бавно, а 3G и 4G-LTE комуникационните мрежи, необходими за свързаност, се предлагат само в градски и полуградски райони. Тази липса на комуникационна инфраструктура ще продължи да бави навлизането на свързаните автомобили.

Фактори на растежа

Въпреки проблемите, има и фактори, които подтикват развитието на пазара. Увеличаването на усилията на правителствата за разработване на интелигентни транспортни системи е един от тези фактори. Принос има и нарастващото търсене на смарт-функции в автомобила и технологиите за по-автоматизирано шофиране.

Един бърз поглед назад във времето показва, че технологичното усъвършенстване на колите е неизбежно и върви бавно, но сигурно напред. Така например функциите за асистирано шофиране (ADAS) някога бяха опция, а сега са задължителни в Европа и САЩ. Антиблокиращата спирачна система (ABS) също е задължителна за всички нови превозни средства, продавани в ЕС от 2004 г., а електронният контрол на стабилността (ESC) стана задължителен през 2014 г.

Автономното аварийно спиране (AEB) е задължително за всички търговски превозни средства в ЕС от 2015 г. По същия начин функциите на свързаните автомобили, като електронно обаждане, са задължителни във всички нови автомобили, продавани в ЕС от април 2018 г.

Тъй като подобни функции в автомобилите са задължителни по силата на регулациите, общото търсене на свързани автомобили постепенно се увеличава.

Киберсигурността – предизвикателство

Въпреки оптимизма, киберсигурността остава основно предизвикателство, с което трябва да се справим. Свързаните автомобили включват хардуер, софтуер, мобилни приложения и Bluetooth и всеки от тях е уязвим на кибератаки. Има различни случаи, в които киберсигурността се оказва неудобство. Вече сме били свидетели на случаи, когато хакери овладяват свързани превозни средства и се намесват в работата на информационно-развлекателната система или бордовата мрежа.

Изследователите по сигурността показаха, че е възможно хакерите да контролират дистанционно кола, като използват информационно-развлекателната система на автомобила, за да управляват и останалите дигитализирани компоненти.

Това е проблем, който не само ще продължи да стои на дневен ред, но и ще се влошава, тъй като хакерските групи са все по-добре организирани, все по-безскрупулни и все по-находчиви.

Коментар