Над 180 големи компании страдат от локдауна в Китай

Заради политиката за “нулев Covid” в Китай отново всички са заключени по домовете, а фабриките не работят (снимка: CC0 Public Domain)

Над 180 от големите световни компании са тежко засегнати от локдауна в Китай заради коронавируса. Политиката на Китай за „нулев Covid” вече спъва бизнеса на автомобилни производители, технологични фирми, модни къщи, дори пивоварни. От март насам повечето индустриални зони в Китай са буквално парализирани без яснота кога може да се преодолее проблемът.

Toyota Motor и Tesla са само две от автомобилните компании, които вече понасят щети от китайския локдаун. Наред с тях загуби, намаляване на продажбите, прекъсвания на производството и недостиг на компоненти измъчват Honda Motor, Tata Motors, Volkswagen и Ford Motor.

Разработчиците на медицински изделия и технологии са друг потърпевш сектор. Всички те очакват спад на финансовите резултати в идните тримесечия, наред с недостиг на суровини, затруднени доставки на материали и др.

Закъснения в доставките на оборудването, недостиг на полупроводници и други електронни компоненти, смущения в логистичните процеси тормозят производителите на битова техника и електроника. Сред тях са Fujifilm Holdings, Olympus Corp, Sony Group, Daikin Industries и други.

Изненадващо или не, от смущения заради локдауна в Китай страдат и някои производители на енергийни напитки и дори пиво. Сред тях е и легендарната марка Budweiser.

Коментар