Давос: време е да си подредим крипто-къщата

Сривът на криптовалутите убеди топ-икономистите, че са нужни регулации и мониторинг на виртуалните пари (снимка: CC0 Public Domain)

Фирмите за криптовалути, много от които манифестираха по главната улица в Давос тази седмица, узнаха, че ще трябва да „си почистят къщата“, преди да получат пълно одобрение от „старата гвардия“. Това стана на Световния икономически форум.

„Бъдещето на криптовалутата, за съжаление, изглежда регулирано, според мен“, каза Нела Ричардсън, старши вицепрезидент и главен икономист на доставчика на софтуер за човешки ресурси ADP. Тя смята, че централните банки ще се намесят, за да осигурят надзор.

Всеобщото мнение по време на форума гравитираше около нуждата от регулация и осигуряване на прозрачност при боравене с критповалути, за да се предотвратят злоупотреби като изпиране на пари и прикриване на имущество.

След срива на пазара на криптовалути темата нямаше как да не бъде във фокуса на Давос. „Все още сме в ранните дни на криптовалутите по отношение на инвестиционните уроци“, каза Линг Хай, съпредседател по международните пазари в Mastercard, пред Reuters Global Markets Forum. „Това трябва да бъде санкционирано и регулирано от централната банка и правителството. Има финансови последици. Стойността трябва да бъде стабилна”.

Други са на мнение, че пазарът ще се саморегулира и самоизлекува. Индустрията ще укрепне и силните технологии и криптопари ще оцелеят. „Имаше много волатилност, но реалността е, че криптовалутата като феномен е тук и ще остане“, каза Джъстин Фогърти, управляващ директор и основател на финансова консултантска компания Pivotas AG. „Това, което се случи, е, че летливостта на пазара всъщност извади много спекуланти и комарджии от пазара“.

На форума присъства и кметът на Маями Франсис Суарес, който попадна в центъра на вниманието заради катастрофата на MiamiCoin. Суарес каза, че работи с операторите за отстраняване на проблемите. „Все още вземам заплатата си в биткойни“, разкри кметът пред панел на СИФ. „Ще отбележа за протокола, че това не е единствената ми заплата“.

Коментар