Китай да помисли за унищожаване на Starlink, настоява учен

Спътниците Starlink са опасни за националната сигурност на Китай, смята учен
(снимка: Starlink)

Китайските военни получиха препоръка да разработят стратегия за елиминиране на спътниците Starlink, на които се базира проектът за сателитен интернет на американският предприемач Илон Мъск.

Джен Юанжен от Пекинския институт за проследяване и телекомуникации публикува статия „Проблемът на Starlink” в китайското научно списание „Модерни отбранителни технологии”. Според него, китайските военни трябва да разработят методи за противодействие на всяка заплаха, произтичаща от мрежата на Илон Мъск.

По неизвестни причини оригиналният материал вече не е достъпен онлайн, но преводът му на английски е наличен от друг източник, а в допълнение статията е публикувана и от South China Morning Post.

Юанжен казва, че проектът Starlink носи в себе си „скрити опасности и предизвикателства” за Китай и затова ученият предлага да се разработи „комбинация от меки и строги методи за унищожаване” на някои спътници и групата като цяло.

Авторът се опасява също така, че апаратите на Starlink могат да предприемат „настъпление” и да извадят китайски спътници и космически кораби от орбита.

Компанията SpaceX на Илон Мъск изгражда мрежа от спътници Starlink, предназначени да осигурят интернет на висока скорост. Спътниците са разположени почти навсякъде около Земята на ниска орбита (от 328 до 614 км). Към днешна дата в орбита се намират около 2400 спътника, а крайната цел на SpaceX е да изгради мрежа от 42 000 апарата.

Американският учен Джонатан Макдауъл от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсън разбира страховете на китайския си колега: „Ако служите във въоръжените сили на страна, в задълженията на които влиза война в космоса, виждате Starlink като различен вид проблем”, казва той, цитиран от Gizmodo.

Основният проблем е, че има твърде много спътници и за да се елиминира цялата група, ще трябва да бъдат изпратени огромен брой противосателитни ракети в орбита – унищожаването на един, два или дори няколко десетки сателита няма да деактивира цялата система.

Освен това SpaceX може да замени няколко свалени сателита без особени затруднения. „Смяната на сателит Starlink е по-евтина от изстрелването на противосателитна ракета”, казва Макдауъл.

Проектът Starlink разтревожи сериозно Пекин, след като сателитите на Мъск почти се блъснаха в китайската станция Тиангонг с тайконавти на борда два пъти миналата година – и в двата случая станцията трябваше да извърши маневри за избягване на сблъсъка. Авторите на статията са загрижени, че Starlink скоро може да запълни цялата ниска околоземна орбита, а частната компания SpaceX всъщност може да помогне на Пентагона да доминира над това ценно пространство.

В началото на май издание на Централния военен съвет на Китайската народна република публикува материал, в който авторите припомниха, че Starlink може не само да осигурява комуникация на наземни абонати, но и да взаимодейства с дронове.

Илон Мъск, който се съгласи да достави терминали на Starlink в Украйна, призна в мартенско интервю за Business Insider, че неговият космически кораб може да стане мишена:

„Ако се опитате да деактивирате Starlink, няма да е лесно, защото имаме 2000 спътника. Това означава много противосателитни ракети. Надявам се, че не се налага да тестваме това, но мисля, че можем да изстреляме сателити по-бързо, отколкото те могат да изпращат противосателитни ракети”.

Коментари по темата: „Китай да помисли за унищожаване на Starlink, настоява учен”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Анонимен – техни, направени от какво? От оризова хартия и червено знаме със сърп и чук?
    Или ооо забравих – открадната американска технология , която се произвежда в кетай
    Толкова им е напредъка – като нашия нАучно-технически през 80те 🙂

  2. Фофу

    А4 Пропускаш, че ако американцте направят същото ефекта пак ще е същия.

  3. А4

    Ако изстрелят EMP ще деактивират доста сателити с една ракета, а ние ще се наслаждаваме на светлинното шоу

  4. Анонимен

    За да пуснат техни след време, нали комунета?

Коментар