Илон Мъск дръпна рязко в сателитния интернет

Над 1500 сателита за интернет по проекта Starlink вече кръжат на ниска орбита около Земята
(снимка: Starlink)

В края на април SpaceX успешно изстреля група от 60 нови сателита Starlink в ниска земна орбита. В резултат на това „съзвездието“ вече наброява 1 503 сателита. Ако се броят и двата тестови уреда Microsat-2A и Microsat-2B, изстреляни през 2018 г., тогава може да се каже, че сателитната система вече има 1 505 модула.

Но сателитите за интернет на SpaceX, ръководена от Илон Мъск, няма да останат само толкова. Тази седмица Федералната комисия за комуникации на САЩ (FCC) даде разрешение на компанията да експлоатира общо 2814 спътника – и на по-ниска орбита от първоначално планираното, съобщи The Verge.

Това решение може да се счита за победа на SpaceX над конкурентите ѝ: Amazon и OneWeb се опитаха да предотвратят издаването на разрешението, поради опасения, че изстрелването на толкова много спътници Starlink в по-ниска орбита ще доведе до смущения в честотата и ще увеличи риска от сблъсъци между апаратите.

FCC счита, че поставянето на голям брой спътници на Starlink в по-ниска орбита „не би създало значителни проблеми със смущения“. Решението на регулатора гласи, че понижаването на орбитата ще позволи на SpaceX по-бързо да прави промени в спътниковата си система, „ориентирани към безопасността“. Това включва дейности като подмяна на повредени или неработещи сателити с нови.

Одобрението идва с редица условия. SpaceX трябва да координира действията си с другите оператори и също така ще трябва да предоставя на FCC доклади на всеки 6 месеца относно повреди в системата Starlink. Отчетите ще съдържат данни за всякакви събития или маневри, свързани с други спътници.

С 1500 сателита в орбита SpaceX има най-голямото съзвездие от спътници за интернет в момента – конкурентите са много далеч назад. OneWeb изстреля 182 от планираните 648 сателита, а мрежата на Kuiper, зад която стои Amazon, изобщо не е изстреляла нито един сателит, въпреки че миналата година получи одобрение за пращането на 3236 сателита в космоса до 2026 г.

Интересно е, че SpaceX получи разрешение за експлоатация на първата си група от 1584 сателита през 2019 г. Компанията действа много бързо. Почти всички от одобрените сателити вече са в орбита. С други думи, новото решение на FCC е ключът към по-нататъшното системно разширяване на „съзвездието“ и зоната на покритие, както и увеличаване на скоростта на трансфер на данни.

Коментари по темата: „Илон Мъск дръпна рязко в сателитния интернет”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    мрежата на Kuiper, зад която стои Amazon, изобщо не е изстреляла нито един сателит, въпреки че миналата година получи одобрение за пращането на 3236 сателита в космоса до 2026 г.

    Умен е Безос , подлъзна Мъск да губи милард.

Коментар