Автономна машина почиства улиците в Хелзинки

Trombia Free има вид на огромна роботизирана косачка за трева
(снимка: Trombia Technologies)

Напълно автономна електрическа машина за почистване на улиците бе представена миналата година от финландската фирма Trombia Technologies. Сега машината тръгва по улиците на Хелзинки като част от пилотен проект на лабораторията за градска мобилност Jätkäsaari.

Машината на Trombia ще започне да чисти велосипедната алея Хелзинки Баана, както нощно почистване на улици в различни части на града, разказва за пилотния проект публикация в NewAtlas.

Автономната система Trombia Free има вид на огромна роботизирана косачка за трева с размери около 3,52 м дължина и 2,3 м ширина. Тя може да стане и малко по-широка, ако бъдат добавени странични метли. Работата ѝ е да се движи бавно по градските улици, като почиства, докато върви.

Чистещата машина използва LiDAR и технология с машинно зрение, за да се разхожда по платното и да събира боклуците. Тя е в състояние да избягва препятствия самостоятелно и може да работи при всякакви климатични условия, денем и нощем.

Въпреки че електрическата машина за почистване на улици може да достигне 10 км/ч, тя е ограничена до скорост между 2 и 6 км/ч при дейностите си по почистване и отстраняване на прах.

Trombia Free разчита на мощност от 6-10 kW за градско почистване
(снимка: Trombia Technologies)

Компанията казва, че използва по-малко от 15 процента от енергията, изисквана от настоящите технологии за почистване на тежки прахосмукатели. Това ще рече, че мощността ѝ е от порядъка на 6-10 kW за градско почистване, докато големите дизелови улични чистещи машини могат да използват по около 70-130 kW, според Trombia.

За редовно градско чистене по улиците батерията на Trombia Free има нужда от 8,5 до 17 часа за зареждане и може да работи между 4 и 8 часа при непрекъснато почистване с висока интензивност. Разликата идва от опциите за литиево-йонни батерии – с мощност 45,6 или 91,2 kWh.

Коментар