Честват 2-милионния студент по “Еразъм”

2 милиона студенти са имали въможността да да проведат част от обучението си или професионалния си стаж в друга европейска страна по програмата “Еразъм” от нейното стартиране през 1987 г. досега. По този повод 31 студенти (по 1 от всяка страна, участваща в „Еразъм“), бяха избрани като символични представители на 2-милионния студент и бяха почетни гости на конференция, която се провежда вчера и днес в Лунд, Швеция.

На конференцията заинтересованите страни обсъждат бъдещето на програма „Еразъм“ и разискват в по-широк аспект разкриването на възможности за пътуване и престой в чужбина с учебна цел за всички млади хора.

Европейската комисия твърдо подкрепя виждането, че пътуването и престоят в чужбина с учебна цел трябва да бъдат по-скоро правило, отколкото изключение за младите европейци, – коментира новият комисар за образованието, обучението, културата и младежта Марош Шефчович.

Историите на 31-те избрани студенти са представени в публикация към конференцията.Освен това на конференцията се представя и “Зелена книга относно мобилността на младите хора“, в която основен въпрос е как пътуването и престоят в чужбина с учебна цел да се превърнат по-скоро в правило, отколкото да останат изключение за всички млади хора в Европа. В тази връзка е открито обществено допитване (включително онлайн въпросник) до 15 декември 2009 г.

Програма „Еразъм“ стартира през 1987 г. и днес с нейна помощ над 180 000 студенти годишно пътуват в чужбина. Не толкова познат е фактът, че от 1997 г. насам над 200 000 преподаватели от висши учебни заведения също са участвали в програмата, като са преподавали в чужбина. Освен по линия на този обмен, институциите също така работят заедно в цяла Европа благодарение на проекти и мрежи, финансирани по „Еразъм“.

Коментар