Броят на заетите в машиностроенето пада под технологичния минимум

Машиностроенето е един от най-силно засегнатите сектори. За една година броят на заетите в отрасъла е намалял от 143 000 души на 114 000, като на места той е под технологичния минимум, алармира Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Машиностроенето се характеризира със сложни производствено-технологични връзки, които, веднъж нарушени, се възстановяват трудно, поради което и фирмите излизат най-мъчително от кризата.

Въпреки общото разбиране, че икономическата криза засяга главно експортно ориентираните фирми поради срива на външните пазари, у нас не са предприети конкретни антикризисни мерки за този отрасъл.

С писмо до министъра на финансите Симеон Дянков АИКБ поиска извънредно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което да бъде обсъден пакет от мерки за подпомагане дейността на предприятия – износители от отрасъл "Машиностроене”.

Осъществима и реална мярка е държавата да поеме за срок от шест месеца осигурителните вноски на работещите в експортно ориентираните фирми, при условие че ръководството на фирмите няма да съкращава персонал. Такова е предложението на браншови организации и профсъюзи, към което се присъединява и АИКБ.

Разработени са и критерии, в съответствие с които да бъде оказвана държавната подкрепа. Алтернативно, при невъзможност предложената мярка да бъде реализирана в краткосрочен план, се предлага промяна в постановление ПМС 44/2009 в тази посока.

Ситуацията е спешна, според председателя на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев. В подобни случаи, според Правилника за организация и дейността на съветите за тристранно сътрудничество, заседанието трябва да се свика не по-късно от 5 работни дни от датата на постъпване на искането, а именно – на 8 октомври.

Коментар