Мъск иска служителите на Tesla да се връщат в офиса или да напуснат

Шефът на Tesla задължи всички служители да ходят на работа присъствено в офисите или да напуснат (снимка: CC0 Public Domain)

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск призова служителите да се върнат по офисите или да напуснат компанията. Поканата е изпратена чрез мейл, за който съобщи Ройтерс, позовавайки се на служители на фирмата.

„Всеки в Tesla трябва да прекарва минимум 40 часа на седмица в офиса“, пише Мъск в имейла, изпратен във вторник вечерта. „Ако не се явите, ще приемем, че сте подали оставката си“.

„Колкото по-старши сте, толкова по-видимо трябва да е Вашето присъствие“, настоява шефът на компанията в писмото си до работниците. „Ето защо аз живях във фабриката толкова много – за да могат тези на линията да ме видят, че работя заедно с тях. Ако не бях направил това, Tesla отдавна щеше да е фалирала”.

Големите технологични фирми в Силициевата долина засега избягват да изискват от работниците си да се връщат по офисите на пълен работен ден. Причините за това са свързани със съпротивата на някои служители, настояването за повече гъвкавост и за повече възможности за дистанционна работа.

„Разбира се, има компании, които не изискват подобно нещо. Но кога за последен път сте пуснали на пазара страхотен нов продукт? Мина доста време“, пише Мъск в имейла. „Tesla е създала и ще създава, и ще произвежда най-вълнуващите и значими продукти измежду всички фирми на Земята. Но това няма да се случи, ако работите дистанционно“.

Един от последователите на Мъск в Twitter публикува друг имейл, за който се смята, че е изпратен от Мъск до ръководителите във фирмата с молба да работят в офиса поне 40 часа седмично или да „напуснат Tesla“.

Някои работници на автомобилния производител изразиха недоволство от последните коментари на Мъск. Служители споделиха нагласите си в анонимното приложение Blind. „Ако се стигне до масово напускане, как Tesla ще завърши проектите си? Не мисля, че инвеститорите биха били щастливи от това“, пише един служител. „Чакам го да отстъпи назад много бързо“, написа друг работник.

Една калифорнийска застъпническа група на работници пък атакува по друга линия плана на Мъск за завръщане по офисите. „Работодателите, включително управата на щата, установяват, че изискването за връщане на всички служители е рецепта за огнища на заразяване“, пише Стивън Найт, изпълнителен директор на Worksafe. „За съжаление пренебрегването от страна на Tesla на безопасността на работниците е добре документирано, включително струпването им в отдела за обществено здравеопазване в началото на пандемията“, допълва той.

Коментари по темата: „Мъск иска служителите на Tesla да се връщат в офиса или да напуснат”

добавете коментар...

  1. :o)

    не мога да разбера кво общо има между фабрика за производство на коли – поточна линия и “ит фирмите от силициевата долина”…опитвам се да разбера но не мога
    Производството не се върши дистанционно , дори във фабриките на мъск

Коментар