Нов рекорд в преноса на данни: 1 петабит в секунда

Пренос с един петабит в секунда е възможен по съществуващата оптична комуникационна инфраструктура (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Япония постигнаха нов рекорд за скорост за предаване на данни – невероятните 1,02 петабита в секунда (Pb/s). Още по-хубавото е, че пробивът е постигнат с помощта на кабели с оптични влакна, които са съвместими със съществуващата инфраструктура.

1 петабит е еквивалентен на милион гигабита, което означава, че този нов рекорд е около 100 000 пъти по-бърз от абсолютните най-високи скорости на домашен интернет, достъпни за потребителите. Дори НАСА ще получи „само“ 400 Gb/s, когато ESnet6 заработи през 2023 г. При скорост от 1 Pb/s, теоретично бихте могли да излъчвате 10 милиона видеоканала при 8K резолюция, според екипа.

Новият рекорд поставен от изследователи от Японския национален институт за информационни и комуникационни технологии (NICT) с използване на няколко нововъзникващи технологии. Първо, оптичното влакно съдържа четири ядра – стъклените тръби, които предават сигналите. Честотната лента на предаване е разширена до рекордните 20 THz, благодарение на технология, известна като мултиплексиране с разделяне на дължината на вълната (WDM).

Тази честотна лента се състои от общо 801 вълнови канала, разпределени в три ленти – често използваните C- и L-ленти, както и експерименталната S-лента. С помощта на някои други нови технологии за оптично усилване и модулация на сигнала, екипът е постигнал рекордната скорост от 1,02 Pb/s, изпращайки данни през 51,7 км кабели с оптични влакна.

Това не е първият път, когато учените от NICT надминават крайъгълния камък 1 Pb/s за предаване на данни. През декември 2020 г. екипът отчете тогавашен рекорд от 1,01 Pb/s, използвайки оптичен кабел с едно ядро и данни, кодирани в 15 „режима“. Колкото и впечатляващо да бе постижението, то изискваше сложна обработка на сигнала за декодиране на данните, което би означавало, че ще трябва да се разработят и внедрят специални интегрални схеми, за да може технологията да бъде въведена в мащаб.

Новият пробив не само дава по-голяма бързина, но и предава данни само в един „режим“ с едно ядро, което означава, че сигналът може да се чете от технологията, която вече се използва масово за оптични комуникации. Като капак на всичко, четирижилният оптичен кабел има същия диаметър 0,125 mm като стандартния кабел, което означава, че навярно ще е съвместим със съществуващата инфраструктура и производствени процеси.

Коментар