4,6 млрд. мобилни абонати до края на 2009

Най-новите задълбочени данни, прогнози и анализи на глобалния ИКТ пазар показват, че нарастването на броя на мобилните потребители по света продължава, несмущавано от икономическите сътресения.

Общият брой на мобилните абонати по света ще достигне 4,6 милиарда души до края на годината. Мобилните широколентови абонати пък ще станат 600 милиона. Цифрите са от доклада на ITU “Светът през 2009 г.: ИКТ факти и цифри”.

The telecom  world in 2009: ICT statistics
Развитие на комуникациите от 1998 до 2009 г. Абонатите на мобилни клетъчни телефони постоянно нарастват, достигайки насищане от 67 на сто (крива в светло-лилав цвят), за сметка на ръста при иксираните телефонни линии (тъмно синьо). Потребителите на интернет също стабилно нарастват (зелено), достигайки 25,9 на сто, тоест до един от всеки четирима жители на планетата. Абонатите на мобилни широколентови услуги (тъмно лилаво) се увеличават по-бързо от потребителите на фиксирани ШЛ комуникации (светло синьо). Източник на данните: ITU
 

Мобилните технологии се явяват значимо “разширение” на ИКТ в развиващите се страни. Във все повече държави стартират комерсиални услуги на база IMT2000/3G мрежи.

Над четвърт от населението е онлайн и ползва интернет през 2009 година, сочи още докладът. Все по-нарастващите цифри са добър знак за развитието на високоскоростния интернет. Потребителите на фиксирани ШЛ услуги ще се утроят от 150 милиона през 2004 до евентуални 500 милиона в края на 2009, твърди ITU. Преди броени дни Gartner пък прогнозира, че до края на 2009 г. 422 мииона домакинства ще разполагат с фиксирана ШЛ връзка.

Комуникационното и технологично изоставане на Африка най-много тревожи умните глави в сферата на телекомуникациите. На горещия континент един от 1000 души има фиксирана “broadband” връзка, докато в Европа пропорцията е 200 от 1000. Самите цени на ИКТ продуктите и услугите в Африка са най-високи, макар че това е регионът с най-ниски доходи.

По оценка на ITU, ¾ от домакинствата притежават телевизор, а над четвърт по целия свят – това ще рече около 1,9 милиарда – имат достъп до компютър у дома си. Това, според телеком експертите, потвърждава наличието на огромен потенциал за предлагане на ново поколение услуги – най-вече конвергирани услуги, в лицето на които се срещат мобилни, телевизионни и интернет технологии.

Коментар