Google търси предизвикателства извън виртуалния бизнес

Интернет гигантът Google разгръща своя потенциал в дейности извън чисто виртуалния свят. Ново предизвикателство за корпорацията на Сергей Брин и Лари Пейдж са проектите в енергийния сектор.

Съвместна разработка на Google и Energy обещава икономии на електроенергия за американците. Двете компании обединяват усилия в проект за по-добър контрол и управление на разходите за ток, предаде Ройтерс.

Технологията се базира на оборудване от Energy и софтуер от Google. По-рано тази година интернет компанията обяви софтуера PowerMeter за контрол на консумацията на електроенергия. Потребителите обаче могат да използват програмата само със специален брояч, какъвто имат все още малко домове в САЩ.

Новият проект елиминира нуждата от подобен брояч. Софтуерът  PowerMeter е съвместим с устройствата TED 5000 на Energy, които струват между 200 и 300 долара.

Според представители на двете компании, системата ще позволи на американските домакинства да постигнат съществени икономии в употребата на електроенергия.

Притежателите на устройства от Energy ще могат да се възползват от софтуера PowerMeter за получаване на данни за изразходваната енергия.

Google.org, некомерсиалното поделение на интернет гиганта, участва в множество проекти за съхранение и по-ефективно управление на различните видове енергии. Така например, Google си сътрудничи в тази област с компаниите San Diego Gas & Electric и Yello Strom.

На прага на “зелената” ера Google се насочва към добиване на електричество от слънчева енергия. Инженери на компанията са разработили огледала по нова технология, която увеличава ефективността при превръщане на слънчевата енергия в електричество.

В допълнение, лидерът в интернет търсенето работи над нов софтуер за хибридни автомобили, който позволява управление на батериите и намаляване на натоварването на електрическата мрежа при тяхното зареждане.

През миналата година Google.org инвестира $45 милиона в разработка на нови технологии за получаване на чиста енергия. Специалисти на компанията изследват екологично чисти източници на енергия в рамките на проекта “Renewable Energy Cheaper than Coal initiative”.

Коментар