Жертвите на крипто-измами в САЩ загубили $1 млрд.

Средно по 2600 долара са загубили жертвите на измами с криптовалути от началото на 2021 г. досега (снимка: CC0 Public Domain)

Повече от 46 000 души в САЩ са пострадали от измами с криптовалути, оповести нов доклад на Федералната търговска комисия (FTC) в петък. Сумарно те са загубили над 1 милиард долара от началото на 2021 г.

Близо половината от хората, които съобщават за загуба заради измамни с цифрови валути, казват, че всичко е започнало с реклама, публикация или лично съобщение в платформа за социални медии.

Докладът сочии комбинацията от социални медии и криптовалута като „гориво за измами“. Според анализа, около 575 милиона долара от всички загуби, свързани с измами с цифрова валута, са свързани с „фалшиви инвестиционни възможности“.

Близо четири от всеки десет долара, загубени при измама, произхождаща от социалните медии, са били загубени чрез криптовалута – много повече от всеки друг метод на плащане във връзка с измама. Instagram, Facebook, WhatsApp и Telegram са водещите платформи за социални медии в такива случаи, според доклада.

Средната отчетена загуба за едно физическо лице е 2600 долара. Bitcoin, Tether и Ether са най-популярните криптовалути, които хората са използвали, за да плащат на измамниците, каза FTC.

Коментари по темата: „Жертвите на крипто-измами в САЩ загубили $1 млрд.”

добавете коментар...

  1. Емо

    Колкото и да печатат няма да паднат под рублата.

  2. Йордан

    Няма страшно! ФЕД ще напечата още 100-тина трилиона и ще компенсира загубите.

Коментар