50% от US фирмите “режат” социалните мрежи

Ако можете да хвърляте по едно око или драсвате по някой ред във Facebook или Twitter, докато сте на работа, то имате причина да се чувствате късметлии. Повечето от колегите ви в САЩ изобщо нямат достъп до социални мрежи от офисите, в които работят.

Мнозинството от работодателите в САЩ блокират достъпа до сайтове тип социални мрежи като Facebook и Twitter, показват нови данни на анализаторите от Robert Half Technology, публикувани днес от Cnet News. 54 процента от фирмите блокират социалните мрежи изцяло, докато други 19 разрешават ползването им “само за бизнес цели”.

Едва една от десет фирми, обхванати в проучването, разрешава използването на социани мрежи в работно време за каквито и да било лични цели и нужди. 16 процента от бизнес-организациите разрешават “ограничено” лично ползване, според резултатите от изследването.

Проучването е обхванало около 1400 ИТ директори на американски компании с по 100 или повече служители, което значи, че извлечените данни определено не се отнасят за малкия бизнес.

Регулирането на социалните мрежи в офиса е твърде сложна материя и затова проучването позволява очертаването на такива нюанси като “ограничено” ползване за лични цели. Факт е, че докато ходенето по сайтове като Facebook и Twitter може да бъде голяма загуба на време, то може да се окаже и много полезно за бизнеса. Например отделите за човешки ресурси могат да намират подходящи професионалисти за свободните позиции във фирмата благодарение на професионални мрежи като Linkedin.

Маркетинговите отдели пък могат да проучват нагласата на обществото към създавания продукт или към конкурентните продукти, да изледват очакванията и потенциалния успех на бъдещ продукт, дори да реализират маркетингови кампании в социалните мрежи.

Заедно с данните от изследването от анализаторската фирма предлагат и някои прости съвети за боравене със социалните мрежи в работно време. Например: никога не пренебрегвайте политиката на работодателя за сърфирането из Интернет, не се оплаквайте от колегите си или от шефа си онлайн, старайте се сърфирането да не ви отнема много време, докато сте на работа.

Коментар