Картираха преносимостта на номерата по света

Докато осигурява удобство на индивидуалните потребители, шумно рекламираната и у нас преносимост на номерата (на мобилни и фиксирани телефони) създаде толкова усложнения за операторите, че световната GSM асоциация се принуди да разработи “карта” на преносимостта, за да им помогне да се ориентират.

От началото на този месец функционира услуга за глобално търсене и ориентиране в света на “преносимите” номера. Разработката е дело на световната GSM асоциация и се нарича PathFinder Number Portability Discovery.

Услугата осигурява критична информация за номерационните планове и преносимостта на номерата във всички над 50 страни, където тази функция е вече налична. Информацията трябва да позволи на операторите да идентифицират коректно операторските мрежи, към които следва да насочват обажданията от своите мрежи, така че да управляват повикванията по най-точния начин.

Новата услуга PathFinder касае общо 2,2 милиарда телефонни номера по света, които са повлияни от въвеждането на преносимостта. Очаква се тази цифра да нараства с бясно темпо в идните месеци.

В момента преносимостта на номерата е достъпна за гражданите в 52 страни по света. Очаква се обаче и други да се присъединят скоро, сред които са и многомилионните Китай и Индия, които трябва да пуснат услугата не по-късно от края на 2010 г.

Коментар