Дават $215 млн. за интернета в Африка

След като наскоро из световната мрежа мълниеносно се разнесе твърдението, че в Африка интернет връзките са по-бавни от пощенските гълъби, днес стана ясно, че Световната банка е одобрила 10-годишен инвестиционен план за развитие на телекомуникаците на горещия континент.

Проектът е на стойност 215 милиона долара и цеи да подпомогне страните от Централна Африка за разгръщането на високоскоростна опорна телекомуникационна инфраструктура, която да осигури достъпност на интернет услугите и да намали крайните цени.  

В началото на септември южноафриканската ИТ компания „Unlimited IT" доказа, че в Африка е по-бързо да пренесеш данни с пощенски гълъб, отколкото да ги изпратиш чрез водещия Интернет доставчик на ЮАР Telkom. Ройтерс съобщи, че пощенският гълъб Уинстън е успял за 1 час и 8 минути да прелети 80 км. от офиса на „Unlimited IT" до крайбрежния град Дурбан с флаш-карта, привързана към крака, като целият пренос, включително свалянето на информацията от картата, е траял 2 часа, 6 минути и 57 секунди. За същото време през комуникационните трасета на Telkom са се прехвърлили едва 4% от същите (снимка: Scientific American).

Програмата на Световната банка за подобряване на интернет комуникациите в Африка е наречена CAB (от англ. Central African Backbone – централно-африканска опорна мрежа) и първият етап от нея включва три държави – Камерун, Чад и Централноафриканската република. Те ще получат 26,2 милиона долара.

CAB ще се реализира от Световната банка в партньорство с Африканската банка за развитие. Очаква се програмата да привлече и близо 100 милиона долара финансиране от частния сектор.

Според скорошен доклад на Световната банка, на всяко 10-процентно нарастване на броя на високоскоростните интернет връзки се пада увеличение на икономическия растеж с 1,3 процента. Същият доклад сочи и, че мобилните платформи са единственото мощно средство за осигуряване на публични услуги за стотиците милиони хора, които живеят в отдалечените и селските райони в развиващите се страни.

Коментар