Пуснаха ветроенергийния парк в Каварна

Ветроенергийният парк „Свети Никола” в Каварна се присъедини към националната електроенергийна система на страната. Комплексът има капацитет от 340 гигаватчаса годишно, а енергията ще изкупува НЕК.

Централата е  изградена и ще се експлоатира от компанията AES Geo Energy, а инвестицията възлиза на 270 млн. евро.

„С реализирането на подобни проекти България ще покрие квотите за енергия, произвеждана от възобновяеми енергийни източници”, каза на откриването премиерът Бойко Борисов.

Той допълни, че в началото на следващата година ще бъдат направени необходимите разчети за въвеждане на допълнителни улеснения за инвеститорите в производството на енергия от ВЕИ.

„С пускането в експлоатация на парка „Свети Никола” ветроенергийните мощности на България се удвояват. Пряк израз на добавената чиста енергия е и спестяването на над 300 хиляди тона въглеродни емисии годишно”, посочи министър-председателят.

Проектът за изграждане на най-големия в Югоизточна Европа ветроенергиен парк е изцяло съобразен с националната енергийна стратегия на България, ангажиментите по Протокола от Киото и директивите на Европейския съюз, които насърчават производството на енергия от ВЕИ за вътрешния пазар.

ЕС си постави за цел производството на енергия от възобновяеми източници в държавите-членки на Съюза да достигне 20-процентен дял до 2020 г.

Въвеждането в експлоатация на новия ветроенергиен парк ще спомогне съществено България да постигне националната си цел в тази област и да изпълни ангажимента си за постигането на дял от 16 на сто производство на енергия от ВЕИ до 2020 г.

В процеса на разработване на проекта са отчетени и трасетата на миграция на птиците в района. Съвместно с Института по зоология към БАН и международни експерти е извършен 5-годишен мониторинг на миграцията на птиците.

Предстои мониторингът да продължи по време на експлоатацията на парка, който разполага и с радарна система за ранно предупреждение за наближаващи птичи ята. Системата позволява турбините да се изключват и при лоши метеорологични условия, които носят и риск от сблъсък на птици с витлата на станциите.

Коментар