Windows 7 ще помогне на ИТ сектора

Новата операционна система Windows 7 ще окаже положително въздействие на ИТ сектора. Ще се увеличат работната ръка и приходите на фирми, чиято дейност е свързана с продуктите на Microsoft.

Очакват се и по-големи инвестиции в продукти и услуги, свързани с новата ОС, твърди анализ на IDC.

Увеличените приходи, инвестиции и работна ръка ще засилят ИТ сектора и ще помогнат на местните икономики да излязат от кризата.

IDC изследва връзката между информационните технологии, софтуера, Microsoft и икономиките на общо 52 държави, включително и България, която влиза в Европейската икономическа зона.

Проучването на IDC за България сочи, че разходите за информационни технологии през 2009 г. ще са 1.6 милиарда лева. От края на 2008г. до края на 2013 г. разходите ще нараснат с 7.5% за година, в сравнение с БВП от 2.3% на година.

Дейности, свързани с ИТ сектора ще генерират приходи от данъци на обща стойност 355 милиона лева през 2009 г. За следващите 4 години това означава повече от 344 милиона лева.

Растежът на разходите означава, по-висок брой и на работните места в ИТ сектора. Нуждата от ИТ специалисти ще разкрие общо 9 000 работни места в България.

Това се равнява на 4.3% растеж на година в ИТ сектора до 2013 г., докато общата безработица се очаква да нарасне за този период.

Появата на Windows 7 ще доведе до нуждата от различни видове работа по каналите за дистрибуция и услуги. Това означава, че, докато разходите за софтуер ще са 13% от всички разходи в ИТ сектора за 2009 г., 42% от наетата работната ръка ще е свързана със софтуера.

Пазарът на информационни услуги ще спомогне за създаването на повече от 300 нови бизнес организации в периода 2009 – 2013 г., като повечето от тях ще бъдат малки и средни бизнеси.          

ИТ компаниите в България ще генерират повече от 786 милиона лева като приходи през 2009 г. За всеки лев приход за Microsoft, приходите за българските компании ще бъдат 12.93 лева, почти 13 пъти повече.

За да достигнат до тези приходи, местните компании ще инвестират 251 милиона лева, повечето от които ще останат в държавата. В момента тези компании разполагат с общо 21 000 работници, което възлиза на 51% от работещите в ИТ сектора и 56% от данъците свързани със сектора в страната.  

"За партньорите, както и за всички фирми и компании това е възможност за увеличаване на пазарната ни активност, което е важен компонент от усилията на всички за съживяване на пазара и преодоляване на последиците от финансовата и икономическа криза. За нас като партньор на Microsoft появата на Windows 7 на пазара ще донесе приходи и ползи за компанията, както за нашите служители, така и за нашите клиенти", коментира Емил Кирилов – мениджър бизнес развитие на "Мост Компютърс" ООД.

Microsoft всъщност ще подейства като катализатор за ръст в икономиката и преодоляване на кризата, заяви Огнян Киряков, генерален директор на Microsoft България.

След пускането на Windows 7 на пазара този месец, проучването на IDC за цялата Европейска икономическа зона предвижда до края на 2010 г. да бъдат разпространени 177 милиона копия на софтуера.

Коментар