Не се предвиждат по-високи данъци догодина

Бюджетът за 2010 г. ще бъде консервативен и балансиран, каза пред журналисти след днешното правителствено заседание вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Засега в бюджета е заложен спад на БВП с 2% и не се предвижда увеличаване на данъците – включително ДДС, данък "Печалба" и данък "Сгради", което ще помогне на бизнеса за запази работни места, посочи Дянков.

Заложен е и "буфер" от 10 процента, но вероятността той да бъде използван е минимална, по думите на министъра.

Разговорите по параметрите на бюджета ще продължат в различни формати до края на месец октомври, а проектът ще бъде внесен в Народното събрание в началото на ноември.

Ако няма промени в икономическата ситуация, бюджетът ще важи за цялата година, посочи Дянков. Той допусна, обаче, да има допълнителни обсъждания и увеличаване на някои от разходите, ако след 15 юни 2010 г. са налице сигнали за излизане от кризата. Като един от индикаторите за това финансовият министър посочи увеличаването на износа.

Вицепремиерът изрази категоричното си становище за запазване на добрата бюджетна политика и една от най-добре работещите институции – валутният борд.

С тази фискална политика ще дадем сериозна заявка за влизане в ЕRМ-2 и за приемането на еврото, каза министър Дянков.

Коментар