Усмихнете се, в кадър сте…

Ръководството на градския транспорт на Ню Йорк Сити съобщи, че пуска пробно шест автобуса с камери за видео наблюдение. Пилотната програма ще струва на града 5.2 млн. долара, част от които се дават от федералната програма за борба срещу тероризма. Целта й е повишаване сигурността на пътниците и шофьорите.

Вътрешните камери ще заснемат шофьора, пътниците и тяхното движение. Картината ще се записва върху твърд диск, а неговото съдържание ще се прехвърля по безжичен път на централен сървър в управлението на транспортната компания, когато автобусите спират за зареждане на гориво.

Ръководството се надява, че камерите ще помогнат за предотвратяване на престъпления спрямо пътници и водачи, както и при съдебни искове срещу компанията. Инициативата е взаимствана от градската управа на Лондон, която е монтирала множество камери за наблюдение в транспортни съоръжения, благодарение на които миналата година бяха идентифицирани атентаторите в лондонското метро.

До юли програмата ще обхване 10% от автобусния парк на Ню Йорк, или 450 автобуса. Градът има договор за инсталация и интегриране на камерите и поддръжка на хардуера и софтуера с фирмата Integrion от Северна Каролина, която има опит с подобна система в Ню Джърси.

Наскоро IBM обяви, че ще представи хардуер и софтуер за видео наблюдение за целите на частни и държавни организации. Технологията се нарича S3 и ще се предлага в началото на следващата година.

Коментар