Фишингът си харесва за жертви по-богатите

Хората с високи доходи по-често са обект на фишинг атаки и губят повече пари в сравнение с останалите интернет потребители, твърди проучване на Gartner.
Средно по 112 фишинг имейли са получили през миналата година хора с доходи над 100 хиляди долара, показват данните на Gartner, изнесени в cnet. Като цяло, независимо от заплащането, на всеки уеб потребител се падат средно по 74 лъжовни имейла годишно.
Фишингът е опит за измама чрез електронно съобщение от уж достоверен източник, но съдържащо връзки към мошенически сайтове. Фишърите се опитват да излъжат потребителя да въведе в сайта конфиденциални данни, като номера на кредитни и банкови сметки, след което неправомерно се възползват от тях.
Въпреки че богатите са склонни по-рядко да кликват върху фалшиви линкове, те претърпяват по-големи загуби, когато станат жертва на фишърите. Заможен интернет потребител губи средно 4362 долара на инцидент, твърди Gartner. Това е четири пъти повече, отколкото “плащат” хората от категориите с по-ниски доходи.
109 милиона американци са били обект на фишинг атаки през тази година, което е с 30 милиона повече в сравнение с миналата и почти два пъти над нивото от преди две години, посочват анализаторите.
Средно, жертвите на фишинга са загубили по 1244 долара тази година, което е увеличение с 257 долара спрямо предходната. За да бъде още по-лоша ситуацията, малко над половината от откраднатите суми са възстановени, в сравнение с 80% през миналата година.

Коментар