Чип-индустрията става приоритет за Великобритания

Производството на чипове се очертава като движеща сила за цялата британска икономика
(снимка: CC0 Public Domain)

Британските власти възнамеряват да превърнат полупроводниковата индустрия в един от локомотивите за икономиката на страната. След отделянето от Европейския съюз островът може сам да формира правилата за развитие на компаниите в технологичния сектор на своята територия.

От началото на годината местните компании са успели да привлекат 14,6 милиарда долара рисково финансиране, нареждайки се на второ място след Съединените щати, според министъра на цифровите технологии, културата, медиите и спорта на Обединеното кралство Крис Филип, цитиран от Ройтерс.

Това е предпоставка технологичният сектор да се превърне в един от локомотивите за развитието на цялата икономика на страната. Развитието ще бъде улеснено от закони, които са привлекателни за инвеститорите.

След като се отдели от Европейския съюз, Великобритания вече сама може да формира правилата, които ще определят развитието на компаниите в технологичния сектор на нейна територия. Всички ведомства на Обединеното кралство, според министъра, ще участват в създаването на среда, благоприятна за подкрепа на развитието на критични технологии – от квантовите изчисления до модерните методи за производство на чипове.

Въпросът за излизане на разработчика на чипове Arm на фондовия пазар все още не е решен, тъй като британските власти биха искали да върнат акциите му в Лондон, но японските инвеститори, представлявани от SoftBank, очакват да съберат повече средства чрез предлагане на акции на борсата в Ню Йорк. Крис Филип обаче обясни, че властите „работят в тясно сътрудничество с Arm, както правят с всички значими британски компании в технологичния сектор”.

Според министъра, независима Великобритания има възможност да създаде лека, ненатрапчива регулаторна рамка, която да насърчава иновациите. В бъдеще това ще се превърне в национално конкурентно предимство, заключи Крис Филип.

Властите на страната тепърва трябва да премахнат квалификационното неравенство, както и да привлекат пенсионните фондове към по-активни инвестиции в развиващи се компании от технологичния сектор.

Коментар