Foxconn в тандем с PTT, ще правят електромобили

Foxconn и PTT ще правят завод за електромобили за 1,04 милиарда долара (снимка: CC0 Public Domain)

Тайландската инвестиционна агенция одобри създаването на съвместно предприятие между тайванската Foxconn и тайландската PTT. Новото дружество ще произвежда акумулаторни електрически превозни средства (АЕПС). Съвместното предприятие е на стойност 36,1 милиарда бата, което прави 1,04 милиарда долара.

Проектът „Horizon Plus“ е едно от няколкото инвестиционни приложения на обща стойност 209,5 милиарда бата за производството и инфраструктурата, които бяха одобрени в понеделник, се казва в изявление на Борда инвестициите (BOI). „Проектът за съвместно предприятие ще подкрепи инвестициите в индустрията за електромобили и ще надгради политиката, която предвижда то да стане производствен център за електромобили в Югоизточна Азия“, каза ръководителят на BOI Дуанджай Асавачинтачит.

BOI също така одобри по-силни стимули за инвестиции в производството на батерии за електромобили – както за съществуващи, така и за нови проекти, включително 90% намаление на вносните мита върху суровини и основни материали за пет години, в случай че продукцията се продава на вътрешния пазар.

Съвсем наскоро тайванският производител показа, че планира да построи фабрика в Малайзия, където да произвежда чипове за електрическите превозни средства. Малайзийският партньор на Foxconn, Dagang NeXchange, заяви в документация до фондовата борса Бурса Малайзия, че е подписал меморандум за разбирателство с Big Innovation Holdings, дъщерно дружество на Foxconn, за създаване на съвместно предприятие в страната. Според съобщения в медиите, двете организации ще строят фабрика за полупроводници за електрически превозни средства.

Съвместното предприятие ще изгради производствен завод, специализиран в „зрелите технологии“ за направа на чипове по 28-нанометров и 40-нанометров процес.

Коментар