Хаос в Япония след прекратяване поддръжката на IE

Браузърът Internet Explorer все още е актуален за много уеб услуги в Япония, което е проблем
(снимка: CC0 Public Domain)

Прекратяването на поддръжката на Internet Explorer от страна на Microsoft предизвика паника в редица японски правителствени агенции и търговски структури, които все още използват остарелия браузър.

Докато мнозина смятат Япония за един от водещите технологични лидери, нещата в страната не са толкова добри, колкото бяха преди. Прекратяването на поддръжката на Microsoft за остарелия браузър Internet Explorer създаде сериозни проблеми за държавните и търговските структури.

От април базираният в Токио разработчик на софтуер Computer Engineering & Consulting (CEC) не е в състояние да се справи с поръчките поради огромен наплив от молби за помощ, според Nikkei Asian Review. Сред клиентите са предимно държавни служби, финансови институции и производствени компании, които все още имат уебсайтове, оптимизирани за Internet Explorer.

Според компанията, краят на поддръжката на IE е известен отдавна, но мнозина отлагат вземането на необходимите мерки. Очаква се хаосът да продължи още няколко месеца.

Microsoft официално прекрати поддръжката за Internet Explorer на 15 юни, 27 години след пускането на браузъра. Много потребители отдавна са преминали към алтернативи, но някои организации все още се придържат към решения, създадени за стария браузър. Според едно от допитванията, през март 49% от анкетираните признават използването на IE в работата си.

Прави впечатление, че браузърът се използва не само като приложение за разглеждане на сайтове, но и като помощно средство за наблюдение на посещаемостта на служителите и за работа с други вътрешни корпоративни инструменти.

В някои правителствени портали, включително на местния пенсионен фонд, дори в новите браузъри онлайн формуляри трябва да се попълват в режим на Internet Explorer, а други уеб ресурси официално препоръчват стария продукт на Microsoft като основен браузър.

Излязъл през 1995 г., браузърът Internet Explorer стана световен стандарт за индустрията, измествайки Netscape, а през 2009 г. той заемаше 65% от пазара. Въпреки това, в края на 2000-те, делът му започва да спада бързо и според StatCounter сега е под 1%.

Една от причините за срива на IE е неспазването на международните стандарти за уеб технологии. Според експерти, браузърът се справя зле с обработката на JavaScript и друг код на алтернативни езици за програмиране, което е попречило да се използва с интерактивни сайтове. Спадът на Internet Explorer съвпадна с възхода на Google Chrome, който сега доминира с 65% дял.

Коментари по темата: „Хаос в Япония след прекратяване поддръжката на IE”

добавете коментар...

  1. IT спец

    Последна възможност за Джапонците да си инсталират Linux да пуснат WineHQ емулатора за поддръжка на Windows програми и от там да си ползват великият Internet Explorer

  2. Поучително

    Защо са били толкова глупави джапанките да ползуват продуктите на Microsoft? Глупостта и корупцията са процъфтяващи дори и в Япония. Колко още жертви на Microsoft трябва да има за да разберат че не трябва нищо да се ползува от тая компания.

  3. Anonymous

    Шъ зема да направ преходъ от win95 към win98 ?!?

    Ама като събера кинти към 2099 година

    за да избегна 100леним проблема с препълване на буфера в linuxъ адрсирането на scriptsig в памета.

Коментар