Бил Гейтс осмя криптовалутите и NFT

Бизнесът с криптовалути и NFT е нещо, „100% базирано на теорията за по-големия глупак“, заяви Бил Гейтс (снимка: CC0 Public Domain)

Бил Гейтс явно не е поддръжник на криптовалутите и незаменимите токени (NFT). Говорейки пред TechCrunch относно изменението на климата, милиардерът-съосновател на Microsoft описа явлението като нещо, което е „100% базирано на теорията за по-големия глупак“.

Той се позова на идеята, че надценените активи ще поскъпнат, когато има достатъчно инвеститори, желаещи да плащат за тях. Гейтс се пошегува, че „скъпите цифрови изображения на маймуни“ ще „подобрят света неимоверно“, визирайки шумно рекламираната колекция Bored Ape Yacht Club NFT.

NFT се рекламират като начин за предоставяне на собственост върху дигитални активи – като например произведения на изкуството, музикални творби или пък спортни колекционерски предмети.

Но критиците виждат явлението като спекулативно и същевременно потенциално вредно за околната среда предвид енергоемката природа на криптовалутите. Много NFT са изградени в мрежата зад Ethereum, втората по големина криптовалута.

Гейтс коментира, че в бизнеса се борави с реални класове активи и даде за пример фермите, които създават продукция, и компаниите, които произвеждат ползваеми продукти. Самият той не се занимава с криптовалути и токени, увери бизнесменът.

Темата няма как да не е актуална, след като в последните няколко седмици криптовалутите претърпяха няколко срива. Много хора, вложили спестяванията си във виртуалните „активи“, останаха без парите, които са трупали години наред или дори цял живот.

Според специалистите, това е процес на оздравително очистване и отрезвяване, който до голяма степен наподобява дот-ком балона от 2000-те години.

Коментари по темата: „Бил Гейтс осмя криптовалутите и NFT”

добавете коментар...

  1. паладин

    Кой го слуша тоя идиот, Били Козела.

    Да продължава да инжектира децата в Африка с отрова какво се занимава със сериозни проблеми.

  2. Мустафато

    И тия долните 3-ма олигофрена ги смятат за Ентелектуалци.

  3. Бендър

    Верваме ти дедо Бил. Преди говореше ужасии за Линукс и за отворения безплатен код, че бил като раково образувание. Сега пък платформата Azure на Microsoft дава под наем Линукс сървъри и виртуални машини и печели кинти сериозни суми. Така че след време ще видим и Бил Гейтс в крипти бизнеса.

  4. Флексо

    Били може да е прав за NFT и разните производни жетони /токени, че се използват за глупости, НО НЕ И за КРИПТО парите те са бъдещето и абсолютна необходимост. Иначе да погледнем обикновените аукциони хората скучаещи с излишно много пари си купуват и продават пълни глупости разни трофеи от известните знаменитости пълен фетиш и кич.

  5. мхм

    Големият глупак е точно Гейтс.

Коментар