Европа обяви първия си екзафлопов суперкомпютър

Европейският суперкомпютър от екзамащаб ще заработи в Изследователския център Юлих
(снимка: FZJ)

Европейският съюз най-накрая влезе в играта със суперкомпютрите от екзамабащаб. Консорциумът EuroHPC разкри подробности за първата европейска система от това ниво на изчислителна мощност.

Екзафлоповият суперкомпютър JUPITER (Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research) ще влезе в експлоатация през следващата година в Изследователския център в Юлих (FZJ), Германия, съобщи HPCwire.

Все още няма много информация за хардуера на JUPITER, но дизайнът на новото HPC „чудовище” ще използва същия модулен подход, който беше тестван на неговия предшественик – суперкомпютъра JUWELS. Последният влезе в експлоатация през 2018 г. и в момента съдържа няколко клъстера и бустери с различни архитектури.

Новата система ще се състои от отделни модули, които включват изчислителни възли, пулове памет, възли с различни ускорители, възли за визуализация и др. Освен това тя може да бъде допълнена с блокове, които съдържат невроморфни и квантови системи, както и с всякакви изчислителни модули, изградени по технологии на ЕС.

Стойността на JUPITER се оценява на около 502 млн. евро. Половината от тази сума ще бъде платена от EuroHPC, една четвърт ще предостави германското Министерство на образованието и науката, а останалата четвърт ще дойде от Министерството на културата и науката на Северен Рейн-Вестфалия.

Проектантите ще обърнат сериозно внимание на енергийната ефективност на новата система. Очаква се консумацията ѝ да бъде около 15 MW, тоест по-малко от сегашния лидер на TOP500 Frontier.

Предвижда се възобновяеми енергийни източници да захранват JUPITER, а системата за охлаждане ще използва течност с относително висока работна температура. Обмисля се и възможност за оползотворяване на генерираната от системата топлина, подобно на финландския суперкомпютър LUMI.

EuroHPC обяви и още четири, по-скромни суперкомпютъра. Това са гръцкият DAEDALUS, унгарският LEVENTE, ирландският CASPIr и полският EHPCPL. През следващите няколко години консорциумът планира да представи поне още два екзамащабни суперкомпютъра, така че надпреварата за зетафлопови изчисления ще стане още по-интересна.

Коментар