Tesla загубила $600 милиона от инвестиции в биткойн

Инвестициите на Tesla в криптовалута се топят, но това не застрашава компанията
(снимка: CC0 Public Domain)

Активите на Tesla в криптовалута са се обезценили с близо 600 милиона долара, но това няма да е катастрофа за най-големия производител на електрически превозни средства.

В началото на 2021 г. компанията на Илон Мъск инвестира около 1,5 милиарда долара от свободните си пари в биткойн и дори започна да приема криптовалутата като средство за плащане при покупка на нови електрически превозни средства. По-късно Tesla се отказа от тази идея по репутационни причини.

По-рано тази година Tesla увеличи броя на биткойните в инвестиционното си портфолио до еквивалента на 2 милиарда долара по обменния курс към момента на покупката. Според независими източници, сега всички активи на Tesla в криптовалута са на стойност не повече от $905 млн. Според най-консервативните оценки, компанията е загубила почти $600 млн. от тези инвестиции.

Tesla държи не повече от 10% от свободните си пари в криптовалута, а техният дял в капитализацията на компанията не надвишава 0,1%. Така че е малко вероятно обезценяването на биткойн да окаже критично влияние върху финансовото състояние на автомобилния производител.

Шефът на компанията Илон Мъск инвестира част от личните си средства в криптовалути, но няма да се разделя с тези активи в обозримо бъдеще, считайки това за дългосрочна инвестиция, отбелязва Electrek.

Tesla възнамерява да възобнови плащането с биткойни при закупуване на електрически превозни средства, но едва след като добиването на тази криптовалута стане по-малко вредно за околната среда.

Коментари по темата: „Tesla загубила $600 милиона от инвестиции в биткойн”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Да си прати адреса да видим КОГА_колко$_е_ била_цената от транзакците.

  2. mhm

    пълни глупости, тесла купи на цена от 25к, след което продаде 10% на доста по-висока цена, сега е 21к, дали е на загуба 600 милиона от инвестиция 1.5 милиарда

Коментар