ЕС се бави с цифровата трансформация

Миграцията на бизнеса към облака е най-важният фактор за цифрова трансформация
(снимка: CC0 Public Domain)

Европа може да не постигне целите на „цифровото десетилетие”, освен ако държавите-членки на ЕС не активизират усилията си за запълване на пропастта в цифровите умения, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад на консултантската компания Public First.

Миналата година Европейската комисия представи концепцията за цифрово развитие до 2030 г. Програмата е насочена към трансформиране на региона: 80% от населението трябва да овладее умения за дигитална грамотност, да има навсякъде присъствие на 5G мрежите, да бъде подготвен пълен набор от правителствени онлайн услуги, а 75% от местните компании да се научат как да използват облачни услуги.

Но при сегашния темп на напредък поставените цели могат да бъдат постигнати едва през 2040 г., твърди клауд доставчикът Amazon Web Services (AWS). Най-важният фактор за растеж, според плана за дигитализация на региона, е миграцията на бизнеса към облака.

Много специализирани компании, включително AWS, допринасят за прилагане на този план, като провеждат безплатни обучения за служители и граждани, търсещи работа в този сектор. Въпреки това, при липса на допълнителни усилия, само 61% от европейците ще могат да придобият умения за работа с цифрови системи до 2030 г., в сравнение с 80% предвидени в програмата.

Други фактори за растеж, които могат да осигурят постигане на целите, поставени от ЕС, са активното възприемане на технологии за изкуствен интелект и анализ на големи данни от местните компании, както и публичното финансиране на програми за научноизследователска и развойна дейност.

Много играчи все още не бързат да овладеят дигиталното пространство, което може да има негативни последици за целия ЕС, причинявайки недостиг на квалифициран персонал и нарастващи разходи, сочи анализът.

Коментар