Индия налива $30 млрд. в електронната си индустрия

Плановете на Индия за развитие на местната хай-тек индустрия стават все по-мащабни
(снимка: CC0 Public Domain)

Индия е готова да инвестира 30 милиарда долара в развитие на електронната си индустрия. Властите в страната са загрижени за високата степен на зависимост от вноса и затова са готови да стимулират развитието на местните вериги за доставки.

За плановете на индийското правителство говори пред Nikkei Asian Review ръководителят на неформалната дипломатическа мисия на страната в Тайван Гурангал Дас. С настоящия ръст на търсенето на полупроводникови продукти Индия ще консумира компоненти на стойност 110 милиарда долара годишно до 2030 г., което съответства на повече от 10% от прогнозираното глобално търсене, казва той.

Страната не възнамерява да остане завинаги заложник на чуждестранни доставчици и затова е решена да развива местното хай-тек производство. Тайванската компания Foxconn, в партньорство с местния конгломерат Vedanta, вече е готова да изгради съоръжение в Индия за производство на чипове по 65-нм и 28-нм технологии – не най-напредналите, но все още търсени в индустрията.

С течение на времето може да се появи друго предприятие от този профил в Индия. Освен това властите в страната са готови да подпомогнат със субсидии изграждането на поне две предприятия за производство на дисплеи, включително модерни OLED панели. Общо четири предприятия ще могат да разчитат на подкрепа в размер на 10 милиарда долара.

Други 7 милиарда долара ще бъдат насочени към изграждане на монтажни фабрики за електронни устройства. Останалите $13 милиарда субсидии ще си разпределят производители на телекомуникационно оборудване, слънчеви панели, тягови батерии и химическа продукция. Индия вече е лидер в производството на сярна киселина и амоняк, които при достатъчна степен на пречистване могат да се използват в производството на полупроводникови компоненти.

Демографската ситуация в Индия позволява на ръководството на страната да планира обучението на 85 000 квалифицирани инженери през следващите десет години. Те ще могат да реализират своите умения не само у дома, но и в други страни.

В Азия сега се очертават негативни демографски тенденции, а търсенето на специалисти расте. Индийските власти смятат, че съществуващите човешки ресурси ще издържат на темпа на индустрията поне до средата на века.

Коментар