Съдят Apple за умишлено забавяне на iPhone

Apple отново е въвлечена в съдебни разправии заради забавяне на работата на iPhone
(снимка: CC0 Public Domain)

Британският активист Джъстин Гатман, специализиран в защитата на правата на потребителите, заведе дело срещу Apple в местния апелативен трибунал по конкуренцията.

Ищецът твърди, че американската компания умишлено е забавила по-старите версии на iPhone и е съкратила времето за изтощаване на батерията чрез актуализация на софтуерната платформа iOS.

Според източници от Острова, активистът е завел дело от името на 25 милиона британски собственици на различни модели iPhone, които са засегнати от този проблем. Искът е за iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X, а общата сума възлиза на £769 милиона (около $929 милиона).

Става въпрос за актуализацията на iOS, която беше пусната през 2017 г. В описанието ѝ пишеше, че удължава живота на батерията. Въпреки това, след инсталирането, собствениците на по-стари модели iPhone забелязаха намаляване на скоростта на устройството, по-бързо изтощаване на батерията и други проблеми.

Според потребителите, Apple умишлено забавя по-старите iPhone смартфони, за да ги насърчи да купуват нови устройства.

Това не е първият път, в който е заведено подобно дело срещу Apple. През 2017 г. американската компания призна, че умишлено е забавила по-старите айфони, за да предотврати внезапното им изключване, като отбеляза, че животът на смартфоните никога не е бил умишлено съкращаван.

Преди това Apple плати $113 милиона в Аризона и $500 милиона в Калифорния като компенсация на потребителите в САЩ за подобни проблеми.

Коментари по темата: „Съдят Apple за умишлено забавяне на iPhone”

добавете коментар...

  1. Реалист

    И двамата сте прави, обаче музиката поръчва този, който плаща. Явно сме далеч още от сериозен катаклизъм, който ще промени сериозно мисленето на хората, особено на тези (Снобизмът набляга на формата, за сметка на съдържанието и качеството), които си купуват нещо, което дори не подозират на какво е способно!

  2. Anonymous

    Значи си купуваш нещо само до гаранцията и край? Нали се сещаш, че ресурсите не са безкрайни и това е малоумно и грешно да се прави.

  3. Йордан

    Apple са го произвели този телефон и те могат да си правят с него каквото си поискат. Имаш 2 години гаранция, през които телефонът ще си работи добре. След като изтече гаранцията, ще си купиш нов или просто ще смениш марката – не е като да няма богат избор.

Коментар