Кварцови плочи ще съхранят музиката в случай на апокалипсис

Данните върху кварцовите плочи могат да се съхраняват „много хиляди години”
(снимка: Global Music Vault)

Microsoft и Elire Group започват да съхраняват музика на кварцови плочи за бъдещите поколения. Компаниите предприемат този ход, за да запазят музикалното наследство в случай на глобална катастрофа.

Хората отдавна създават хранилища със семена от различни растителни видове. Едно от най-големите се намира в Норвегия – т.нар. „Глобално хранилище за семена” (Global Seed Vault) днес съдържа 1 145 693 „резервни копия” на семена от цял ​​свят.

Но ето, че Elire Group и Microsoft решиха да развият подобна идея за музикалното наследство. Компаниите подготвят съхранението за вечни времена на колекция от световни музикални произведения. Подобно на семената, новото хранилище се нарича Global Music Vault (Глобално хранилище за музика).

За да запише огромните обеми музика, Microsoft възнамерява да използва технология, разработена в рамките на инициативата Project Silica. Компанията вече прави тестови записи на кварцови плочи.

Според прессъобщение, публикувано на уебсайта на проекта, въпреки че магнитното фолио все още се счита за предпочитана среда за архивиране на информация, то не е толкова надеждно, колкото кварцовото. Подчертава се, че кварцовите плочи могат да бъдат изпечени, сварени, надраскани, замърсени, изложени на електромагнитно излъчване и други въздействия, без да губят информацията, записана върху тях.

Освен това местоположението на хранилището в Норвегия се счита за едно от най-безопасните на планетата, поради геоложките особености и умерената геополитическа активност на самата страна.

Размерът на всяка кварцова плоча е 75х75 мм, а дебелината ѝ е 2 мм. Може да съхранява до 100 GB информация. Данните се добавят с помощта на лазери, които образуват триизмерен мини-релеф в плочата. За извличане на информацията се използва поляризирана светлина, а машинен алгоритъм помага за дешифриране на сигнала.

Според инициаторите на проекта, данните могат да се съхраняват в продължение на „много хиляди години”. През 2019 г. Microsoft успешно кодира и декодира оригиналната версия на Супермен на Warner Brothers, използвайки кварцов носител.

В хранилището Global Music Vault ще бъде записана музика от цял ​​свят – от Обединеното кралство до Швеция, Африка и Нова Зеландия. Авторите на проекта възнамеряват да добавят към хранилището десетки петабайти музика годишно. Очаква се първият запис в „Глобалното хранилище за музика” да бъде направен през 2023 г.

Коментари по темата: „Кварцови плочи ще съхранят музиката в случай на апокалипсис”

добавете коментар...

  1. op

    То…, по време на апокалипсис много ти се слуша музика…, а след апокалипсиса още повече.

  2. Ami

    Kofti, mn kofti

Коментар