D-Wave създаде прототип на 7000-кубитов квантов компютър

Процесорите на D-Wave използват полупроводникови кубити при свръхниски температури
(снимка: D-Wave)

Канадската компания D-Wave Systems създаде прототип на квантов компютър Advantage 2, който може да осигури изчислителен ресурс от 7000 кубита в основната си конфигурация, когато бъде завършен. Машината се очаква на пазара след година-две, за да наследи настоящия D-Wave Advantage, който е с 5000 кубита.

За разработката на новата квантова система е помогнал подходът на Intel, известен като „тик-так” – при него развитието на архитектурата и технологичния процес са разделени на два различни етапа. Този подход е проработил и при квантовите компютри.

Advantage 2 се базира на нова топология на кубитова връзка, наречена Zephyr. Тя заменя топологията Pegasus. Именно в тази промяна се крият значителните подобрения, които ще повишат производителността на квантовите платформи на канадския разработчик.

Топологията Pegasus позволява 15 кубита да бъдат свързани едновременно, докато Zephyr свързва 20 кубита едновременно. Така се подобрява значително изчислителната производителност, отбелязва HPCwire.

Освен това увеличаването на броя на едновременно свързаните кубити позволява да се съкратят входните данни и веригите от предавани данни. Заедно това води до намаляване на броя на грешките и увеличаване на вероятността за верен отговор.

Прототипът на Advantage 2 съдържа само 500 кубита и не може да се сравни по производителност с текущата машина на Advantage с 5000 кубита. Редица тестове обаче потвърждават, че Advantage 2 изпълнява задачи по-бързо и с по-малък шанс за грешки.

D-Wave осигурява ранен достъп до Advantage 2 чрез собствена облачна услуга. Мотивът за това е клиентите на компанията да се запознаят с новата система, преди тя да излезе на пазара през 2023 или 2024 г. Разработчикът признава, че преходът към подхода тик-так се е изплатил „от първия опит”.

Квантовите компютри D-Wave разчитат на така нареченото квантово отгряване или техника за намиране на оптимално решение от произволна извадка от данни. Процесорите на компанията използват полупроводникови кубити при свръхниски температури. Универсалните квантови компютри не могат да бъдат построени на този принцип. За това се предлагат схеми с квантови вентили или гейтове.

Миналия октомври D-Wave обяви, че разработва квантова изчислителна платформа с общо предназначение, базирана на гейтове, но все още компанията не е разкрила подробности за системата. Очаква се това да стане през есента на конференцията Qubits 22.

Коментар