5G връзките по света ще се удвоят тази година

Достъпността на 5G смартфоните обещава до края на годината по света да има 1,2 милиарда активни 5G връзки (снимка: CC0 Public Domain)

Броят на 5G връзките в глобален мащаб ще достигне 1,2 милиарда през 2022 г., въпреки, че последните няколко години бяха доста „турбулентни“. Анализаторите от CCS Insight посочват широката достъпност на смартфоните с 5G функционалност като един от факторите за растежа, успоредно с усъвършенстваните стратегии на операторите и ускореното изграждането на мрежите, чиито старт е бил забавен по една или друга причина.

„Въпреки че основополагащите години на 5G попаднаха в сянката на пандемията Covid-19 и проблемите, които тя създаде, пазарът е в по-силна позиция сега, когато навлизаме във втората половина на 2022 г.“, коментира Джеймс Манинг Смит, старши анализатор в CCS Insight.

„Светът все още е изправен пред мрачни макроикономически и геополитически перспективи през 2022 г., съчетани с трудности във веригата за доставки. Но преходът на мобилните абонати към 5G мрежи ще постигне добър напредък. Прогнозата ни е, че 5G връзките ще се удвоят тази година до 1,2 милиарда“, допълни Смит.

Докладът също така прогнозира, че през 2022 г. използването на мобилен широколентов достъп на смартфони, таблети, лаптопи и други подобни устройства ще представлява 99% от 5G връзките. По думите на Смит, 5G сега се счита за „стандартна функция“ на първокласните смартфони и че телефоните от средно ниво изпитват „силен тласък“ в същата посока. Той добави, че 681 милиона нови телефона – или 44% от всички продажби на мобилни телефони през 2022 г. – се очаква да имат 5G свързаност.

„Това е факт въпреки очакванията за слаба година за пазара на мобилни телефони, засегнат от ограниченията на предлагането и спадащото търсене. Негативната тенденция обаче е по-слабо изразена при 5G сегмента. Последният е превърнат в приоритет за производителите на чипсети и телефони и се намира в по-скъпата част от пазара, с по-висок марж, където търсенето остава силно“, заявиха от фирмата.

Освен това CCS Insight очаква, че фиксираните 5G безжични връзки ще нараснат със 160% до 7 милиона по целия свят през 2022 г. Фактор за това ще е конкуренцията на този пазар, която продължава да се „нагрява“, особено в Северна Америка.

Фирмата прогнозира още, че до 2026 г. 5G приложенията тип „машина към машина“ (M2M) и клетъчният Интернет на нещата (IoT) ще достигнат 455 милиона връзки, взети заедно. По това време вече има 4 милиарда 5G мобилни широколентови връзки по целия свят. Северна Америка и Западна Европа ще се окажат като лидери.

Коментар