Средната цена на електромобилите надвиши $60 000 в САЩ

Инфлация и недостиг на чипове оскъпяват електромобилите, вкл. Ford Mustang Mach-E
(снимка: CC0 Public Domain)

Бензинът, който поскъпна до рекордни нива, не беше единственият удар за автомобилния пазар в САЩ. Поради инфлацията, производителите трябваше да повишат цените на електромобилите.

Средната цена на електрическа кола в САЩ през май е била над 60 000 долара и това далеч не е краят, сочи анализ на Блумбърг. Tesla, лидерът на американския пазар, повиши цените на своите електромобили с 2000 до 6000 долара, Rivian оскъпи колите си с до 20%, поскъпна също и търсеният Ford Mustang Mach-E.

Според анализатори от Edmunds, средната цена на електрическа кола през май е достигнала $60 984 – за сравнение, средната цена на автомобил (включително модели с ДВГ) в САЩ е $46 634. Резултатът е получен без да се взема предвид моделната гама на Tesla, която не е предоставила данни за проучването.

Първата причина за поскъпването на електрическите превозни средства в САЩ е голямото търсене на фона на ниско предлагане. Дори след увеличението на цените през март търсенето на Rivian продължи да нараства. Оттогава компанията е получила 10 000 нови поръчки на средна продажна цена от $93 000.

Финансовият директор на Ford Джон Лоулър заяви, че увеличението на цените на електрическите превозни средства е причинено не само от голямото търсене, но и от високите разходи за суровини – за компанията тази година те ще възлизат на $4 млрд.

По думите на Лоулър, печалбата на Ford от електрически превозни средства е минимална: производството на един Mustang Mach-E струва 25 000 долара повече от производството на средния като размер кросоувър Edge.

Недостигът на чипове за автомобилната индустрия остава актуален, а те са най-необходими именно за електромобилите. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се обърна към служителите тази седмица, като отбеляза, че изминалото тримесечие е било изключително трудно, въпреки че компанията успя да достави рекордните 310 048 автомобила.

Коментари по темата: „Средната цена на електромобилите надвиши $60 000 в САЩ”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Те какво ще направят си е тяхна работа Йордане. А ти какво ще направиш, ще си стоиш в хейтърската бърлога или ….

  2. Йордан

    Ако не им стигат парите, Щатите ще си напечатат нови 🙂

Коментар